Wpis z mikrobloga

#programowanie #python #15kpraca Hej, Właśnie się uczę pythona. Jestem na 5 części ‘Ukąś Pythona’ i 10. Advanced Topics in Python na codecademy. Do tego trochę czytałem i szukałem informacji o języku. Wcześniej bawiłem się php i powiązanymi z webem technologiam – raczej edytując, niż pisząc. Tym razem mam cel (a może tylko przystanek?). Chciałbym napisać aplikację okienkową, która będzie czymś a’la generatorem kodu HTML. Ma to być generator opisu aukcji na ebay zmianiający treść jednego z kilku wcześniej predefiniowanych szablonów.

Chciałbym, aby to mniej więcej wyglądało tak:
1) Wybieram szablon
2) Wpisuje dane charakterystyczne dla danego produktu (tytuł, SKU, dodatkowe informacje jeśli takie są potrzebne – Dane mają być wykorzystane do wklejenia w odpowiednie miejsca w szablonie. Np. SKU jest jednocześnie numerem zdjęcia produktu na zewnętrznym serwerze.
3) Rozmiary – zazwyczaj występują 3 wersje rozmiarowe. Program sam ma stworzyć na podstawie rozmiarów w formacie 30cm x 20cm tabelkę w HTML zawierającą również zaokrąglone cale np. 15” x 8”

Tak sparsowany kod powinien znaleźć się w textboxie na dole gotowy do skopiowania i wklejenia w odpowiednie okno na Ebayu.
I tu moje pytanie: Czego powinienem się koniecznie nauczyć po podstawach, tak abym szybko mógł się zająć tym projektem po opanowaniu składni i podstaw języka. Pytam, bo chyba nie potrzebuję uczyć się całego django i pyQT do takiego projektu.
Póki co nie znam bibliotek i gotowych rozwiązań ułatwiających cokolwiek w tym języku. Dodam, że pracuję na win7
Z góry dzięki za naprowadzenie na trop.
  • 8
  • Odpowiedz
@dog_meat: @pawelpel: Dzięki panowie za podpowiedź. Jeśli już mam szablon i chcę tam tylko wklejać kod pomiędzy sekcje, czyli na przykład mam:
`sekcja kodu html

następna sekcja gotowego kodu html

(ZZZ)

reszta kodu html...'
Czyli, żeby w miejsce XXXXXX dać SKU z generatora
w miejsce YYY dać tytuł aukcji z generatora
w miejsce ZZZ dać tabelkę, gdzie będą się zmieniać tylko liczby...

Będę potrzebował do tego tego Jinja2, czy to
  • Odpowiedz
@dog_meat: Właśnie przeglądałem dokumentacje jinja2, wydaje się dobrym rozwiązaniem, ale chyba jest niedostępne na windows. Jest w ogólnie sens robienia czegokolwiek w pythonie na windowsie, czy to masochizm?
  • Odpowiedz
@FunWorld: jina2 działa spokojnie na Windowskie i to z niej korzystaj (chyba, że chcesz poćwiczyć operacje na stringach...). Co do Windowsa - jest sens, żaden masochizm. Porzuć/usuń Qt5 użyj (py)Qt4 ;)

jeśli ten kod html/css jest obszerny i go umieszczasz w skrypcie .py to to zmien na wcztanie z pliku. Jeśli chcesz w skrypcie to użyj """ title: "xD" """ (potrójne cudzysłowy).
  • Odpowiedz
@pawelpel: Super. Będę próbował. W sumie to dobrze, bo jeszcze pewnie by mi doszła nauka/odświeżenie umiejętności z linuxa, a to by mogło rozpraszać niepotrzebnie. Operacji na plikach jeszcze nie przerabiałem. Dzieki.
  • Odpowiedz
@FunWorld jinja2 działa świetnie. I zrobi wieje za ciebie. Jeśli chcesz ćwiczyć operacje na stringach to ok. Ale będziesz się męczyć z escapowaniem i będzie mało czytelnie. Lepiej zostaw to jinja2 - tu zajmij się aplikacją. A jeszcze nauczysz się czegoś pożytecznego ;)
  • Odpowiedz
@maciejg: Dzięki. Na razie i tak mam deficyt wiedzy, którą uzupełniam w miarę szybko. Jeszcze nie jestem w stanie zacząć tych tematów, ale będę pewnie prosił o pomoc jeszcze. Dzięki jeszcze raz. Póki co wykładam się na składni i piszę wolno. Byle do przodu...
  • Odpowiedz