Wpis z mikrobloga

Mireczki, mam problem z podpięciem ESP-12E do Arduino. Skorzystałem z tego poradnika:

http://starter-kit.nettigo.pl/2016/03/esp8266-iot-praktyczny-przyklad-cz-1/

Teraz – konwerter USB/Serial. Możesz wyjąć fizycznie ATmegę328 z podstawki (tak długo jak masz wersję nie-SMD) ale to jest ryzyko wygięcia nóżek i zupełnie niepotrzebna operacja. Wystarczy wziąć przewód i spiąć na stałe wejście RESET i GND. Spowoduje to blokadę układu ATmega328 i nie będzie on w żaden sposób kolidować z transmisją komputer <-> ESP. Jest tylko jedna rzecz, na którą trzeba zwrócić uwagę. Oznaczenia na płytce Arduino portów TX i RX dotyczą wyjść z ATmegi.

Gdybyś chciał podłączyć ESP, tak by komunikowało się z UNO, to wówczas robimy przeplot – TX z UNO podłączamy z RX z ESP a RX z UNO z TX z ESP. Sęk w tym, że tym razem zablokowaliśmy ATmegę a ESP ma zastąpić ATmegę. Dlatego połączymy TX na płytce z TX na ESP i RX na Arduino z RX na ESP. Dzięki temu komputer będzie mógł komunikować się z ESP..

Dodatkowo pin VCC do 3V3 i GND. Lecz nie ma żadnej reakcji ze strony ESP. Czy dioda na płytce powinna się palić? Sprawdzałem także mniejszą wersje ESP i serialport w Arduino działa :<

#esp8266 #arduino
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dobry94: Wcześniej miałem podpięte zgodnie z tym co napisałeś, a teraz zrobiłem zgodnie z Twoim zdjęciem. I nadal to samo, żadnej reakcji...
Pobrałem także nodemcu, ale nie wgrywa softu...

EDIT:

Dodatkowo przy takim podpięciu jaki pokazałeś ESP zaczyna się trochę grzać
  • Odpowiedz
@setkadolarow: "Wcześniejsze" podłączenie to podłączenie do normalnego działania, podłączenie ze zdjęcia jest do upgrade firmware. trochę się grzeje czy dość mocno (>60 stopni), bo jeśli dość mocno to źle podłączone. Szczerze to nigdy nie wgrywałem przez płytkę arduino bez atmegi i troche nie ogarniam jak ten rx i tx powinny być podłączone. Może spróbuj innym sposobem wgrać np. Arduino jako ISP
  • Odpowiedz