Wpis z mikrobloga

@PanMuzykant: No jak bierzesz zmienne to co się dziwisz? Nie dość, że w ch*j drożej od stałego, to jeszcze ruletka, że glapcio podniesie stopy i będzie jeszcze weselej xD

Credit Agricole ma 2pp mniej na stałym z cross sellem, jak spadną stopy to sobie zrefinansujesz
  • Odpowiedz
@PanMuzykant Ja rekomenduję brać. Średni czas spłaty kredytu 30 letniego to 5-8 lat a nie 30. Wszyscy nadpłacają i nadpłacasz kapitał a wtedy oszczędzasz te odsetki na ratach więc nieważne że drogi. Drogi bo drogi banki zawsze będą chciały zarobić nie uciekniesz od tego. Ale ty zbudujesz chałupę będziesz w niej sobie mieszkał. A jak dobrze pójdzie twoja chałupa będzie za 10lat warta 2 -3 mln przez inflację i wzrosty cen
  • Odpowiedz
  • 139
@PanMuzykant: 25 lat przy 8,11% to czego się spodziewasz? Jak oddasz w dwa lata to zapłacisz może z 60k odsetek ¯\(ツ)/¯
Dodatkowo to tylko symulacja, realnie może wyjść taniej, ale również może być drożej
  • Odpowiedz
@PanMuzykant: Weź na 45 lat to spłacisz mniej xD Po prostu nadplacaj i zobacz Jak spadają ci odsetki. Przy czym to jest przy założeniu że 30 lat stopy będą na dzisiejszym poziomie co wg mnie jest dość naiwnym założeniem
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: teraz chyba jeszcze lepiej zmienne, bo na stałe to raczej więcej %, a do tego stopy już raczej w dół niż w górę powinny się kierować (no chyba, że będzie wojna, wtedy to mogą urosnąć).

Ps: sam brałem stałe, ale wtedy to miałem 3.92, a zmienne nie jakoś strasznie dużo mniej.
  • Odpowiedz
teraz chyba jeszcze lepiej zmienne

@nilphilus: zmienne nigdy się nie opłacają, w żadnej sytuacji, zdarzy się znów jakiś nieprzewidziany covid-zik i znów będzie pompa, zanim pójdziesz do banku to już podniosą o 100-200 pb oferty.

A na stałych jesteś w 100% bezpieczny, a jak stopy spadną, to po prostu refinansujesz na lepsze warunki (ofc znów stałe) i masz wszystko w pompie.

Na dodatek teraz zmienne są dużo droższe, mam na
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: no refinansowanie to trzeba też tak wybrać, żeby nie pobierali bonusowo 3% za wcześniejszą spłatę - kojarzę, że miałem jeszcze takie oferty (a że chciałem nadpłacać to odpadały od razu). No w sumie, sam sobie cenilem też pewność wysokości raty, ale tak naprawdę gdyby nie covid to byłbym stratny finansowo (a że był covid - bo w sumie brałem na początku to wyszedłem mocno na plus)
  • Odpowiedz
@PanMuzykant tak działają procenty. gdybyś wrzucił 450k PLN na lokatę 30 letnią oprocentowaną 6% rocznie to wyciągnąłbyś kilka milionów.

weź pod uwagę to, że kredyt można nadpłacać, wartość pieniądza spada, nieruchomości drożeją… koniec końców na tym zarobisz
  • Odpowiedz