Wpis z mikrobloga

Mircy ja #!$%@?, zaraz na sufit wejdę. Dentystka założyła mi trutkę do zęba i tak #!$%@?, że nawet myśleć nie mogę.
Mam nadzieję, że tak będzie tylko przez pierwszy dzień. Zarzuciłem 2 ibuprofeny, ale te pięćdziesiątpare minut trzeba wytrzymać zanim zaczną działać. I jeszcze 300zł na kolejną wizytę. ()
#zalesie #gownowpis #stomatologia
  • 17
@Navari: nie zawsze da radę zrobić leczenie kanałowe na jednej wizycie, szczególnie jak pacjent przychodzi z bólem wciśnięty między innymi, więc staramy się jak najszybciej uśmierzyć ból, aby pacjent przetrwał do następnej wizyty. Poza tym często już miazga jest w tak zaawansowanym stanie zapalnym, że po prostu znieczulenie nie działa - dochodzi do rozkładu substancji czynnej - i stomatolog nie jest sadystą i nie będzie w takich bólach przeprowadzał leczenia kanałowego.
@ZaQ_1: rzeczywiście pierwszego dnia "zatruwanie zęba" jest bolesne, ale wszystko zależy od stanu wyjściowego zapalenia w/w zęba. Możesz poprosić o Ketonal na receptę, ale uważam, że kilka tabletek ibupromu powinno pomóc. Pamiętaj, że dawka ibupromu jest też zależna od wagi. Wydaje mi się, że maksymalnie można przyjąć 6 tabletek Ibupromu. Ketonalu max 3 tabletki dziennie, ale pamiętaj, że Ketonal bardzo uszkadza śluzówkę przewodu pokarmowego i do tego należy brać osłonę w
@Navari: To prawda, unika się już zatruwania zębów, ale czasem nie ma wyjścia. Poza tym obecne pasty do zatruwania są mało skuteczne w stosunku do tych z poprzednich lat, a to ze względu na regulację unii europejskiej wycofującej substancję "zatruwającą" zęba.
@Navari: No niestety skoro zeby stoją w buzi, to maja kontakt z całym naszym organizmem. Substancja "zatruwajaca" zeba to paraformaldehyd, który uznawany jest w dużych ilościach za substancje rakotwórcza. Bardziej chyba jednak na jego zły wpływ są narażeni stomatolodzy, podobnie jak na opary rtęci ze starych amalgamatow. Obecne amalgamaty są bezrtęciowe. Kiedyś stosowano arszenik do zatruwania zębów, obecnie zupełnie wycofany.
@Navari: myśle, ze to mało prawdopodobne. Na co dzień jesteśmy narażeni na tyle substancji uznanych za rakotwórcze, a nawet nie zwracamy na to uwagi.
Jedno jest pewne :P lepiej dbać o zeby :P