Wpis z mikrobloga

#programowanie #pracait #pracbaza

Zastanawia mnie ile poświęcacie czasu na pracę w domu po godzinach pracy.

Pytania w ankiecie (jakby ktoś na mobilnej apce nie widział):

Jak możecie, to napiszcie coś więcej. Jak to wyglądało na początku pracy jak zaczynaliście (np. musieliście poświęcać dużo czasu w domu bo się nie wyrabialiście z zadaniami) a jak to wygląda teraz (np. po 16:00 nie myślicie o pracy w ogóle). Czy za dodatkową pracę w domu dostajecie pieniądze (czy tylko jak to są zadania czy za naukę np. firmowego systemu też). Jak ktoś pracuje zdalnie to też całkiem co innego.

Od niektórych słyszałem, że w domu robią taski za free; od innych, że tylko jak się nie wyrabiają; a od jeszcze innych, że się uczą - ale jest to wymagane i jak ktoś w domu nie siedzi ze 2h dziennie to się krzywo patrzą. Niektórzy mają ten komfort, że po pracy w ogóle się nią nie zajmują - mogą odpocząć lub uczyć się czegoś innego co nie jest wykorzystywane w pracy.

W domu, po pracy

• Nie robię nic związanego z pracą 26.7% (32)
  • Tylko się uczę tego co chcę (nie musiałbym) 53.3% (64)
  • Tylko się uczę tego co jest wymagane w pracy 3.3% (4)
  • Czasem zajmuję się pracą, ale nie wykonuję zadań 3.3% (4)
  • Czasem biorę zadania z pracy (np. jak nie zdążę) 7.5% (9)
  • Często biorę zadania z pracy 4.2% (5)
  • Muszę brać zadania z pracy, jest to normalne 1.7% (2)

Oddanych głosów: 120

• 9
@Patryk: a bierze się? Normalnym wydaje się, że dzień pracy trwa 8h, a reszta to ewentualne nadgodziny (które powinny być płatne i nie powinno być ich dużo, bo wydajność spada; nie mówiąc o zdrowiu po latach). Chciałem się tylko dowiedzieć czy praca w domu jest często praktykowana i czy wydaje się to w branży normalne (z braku pracowników pewnie pracodawcy chcieliby, żeby to wyglądało normalnie).
np. musieliście poświęcać dużo czasu w domu bo się nie wyrabialiście z zadaniami

@mk321: Serio gdzieś tak jest w #programowanie? Większość firm z którymi się spotykam pracuje w scrumie i nie ma czegoś takiego jak nie wyrabianie się z zadaniami. U mnie w pracy jak ktoś coś musi robić dodatkowo z jakichś powodów to normalne nadgodziny (150% stawki), ale to deweloperów raczej nie dotyczy bo przecież nie mamy deadlineów :D
@mk321: Jeżeli ktoś jest średni i po pracy nie robi własnej nauki w temacie to taki pro tip: nie idźcie tą drogą, chyba że celem jest bycie przeciętnym do oporu (tak, krzywo się patrzy na takich - widać po prostu kto jest pasjonatem, a kto klepaczem)
@Patryk: Czemu czesto robienie czegos po pracy np. jakis dodatkowych zlecen jest nazywane robieniem na lewo ? Przeciez nikt ci nie broni robic wlasnych projektów po pracy.

@mk321: W ankecie powinna byc opcja
'pracuje na etacie a po etacie robie wlasne zlecenia'

z tego masz i dodatkowa kase i dodatkowa nauke