Wpis z mikrobloga

#pracbaza #heheszki #programowanie #cpp

Fuk yis. Wczoraj jakieś haxxory zrobiły nam wjazd w kakaowe wrota a dzisiaj się okazało, że inwestycja w prehistoryczne technologie się opłaca. Nasz błyszczący nowością kompilator C++ z 97 roku nagle przestał działać (jakaś aktualizacja Windy), wyjebuje access violation na skompilowanej aplikacji to tu, to tam xD Nie działa na żadnym Win 10 już. Kolejny poziom długu technicznego został osiągnięty - teraz kodzimy przez zdalny pulpit na kompie z postawionym XPkiem. Ktoś przebija? xD
  • 17
@Yahoo_: A ja mam to wszystko w dupie (i przestaję się dziwić czemu pozostali pracownicy też) xD Co skisne to moje xD Anegdotek sobie chociaż uzbieram. Ale następnym razem chyba będę unikał firm IT z polskim kapitałem. Cebuli i januszowania nie da się tak łatwo amputować xD
@Khaine: moja pierwsza praca. Duża firma IT notowana na giełdzie. Kilka miesięcy po tym, jak przyszedłem - zwolnił się stary pracownik nazwijmy go Janek. Został po nim Komputer Janka z jedynym działającym środowiskiem deweloperskim na windowsie (normalnie kompilowaliśmy na linuksie, tylko kilku klientów chciało windowsową wersję). Komputer Janka miał zainstalowanego windowsa XP i visual studio 6, oraz przedpotopowe wersje bibliotek. Jak ktoś potrzebował przekompilować wersję pod windowsa - logował się po
@simia jako pierwsza praca? Z mojego doświadczenia wynika, że nie opłaca się siedzieć za długo, bo dużo szybciej rozwiniesz się i zwiększyć zarobki zmieniając co jakiś czas. Moim zdaniem optimum to ok 2 lat.
A pierwsza pracę to nawet po roku, bo wtedy najszybciej się uczysz
@Yahoo_: E tam, to takie mity. Sa firmy, w ktorych mozna sie rozwijac caly czas w miare szybko i placa uczciwie. Z drugiej strony jak ktos kiepsko dobiera kolejne firmy to i co pol roku zmieniajac niczego nowego sie nie nauczy.
@Yahoo_: @tell_me_more: U mnie są ludzie co pracują w tej firmie już 16 lat jako pierwsza praca.

@Dzonzi: Modernizację tutaj trzeba robić już prawie że na gwałt, ale panie - pjenionszki to kosztuje a kupony odcina się tak miło i prosto xD Klienci som? No to jedziemy dalej! Wyskoczy w końcu jakiś startup z krzaków pompowany zachodnim kapitałem i #!$%@? nas jak gówno wrzucone w wentylator, i tyle z
@Khaine: co kto woli. Ja siedziałem, bo żona, mieszkanie, kredyt, a wtedy wiele firm IT w moim mieście nie było. No i ludzie spoko.

Ale jakbym wtedy zmieniał co 2 lata, to bym był teraz do przodu kilkadziesiąt tysięcy złotych.
@Khaine Nie idź ta droga :p

@simia szczerze wątpię, żeby jakakolwiek firma zagwarantowała mi taki rozwój jak zmiana pracy. A wszędzie mnie cenili i dostawałem regularne podwyżki.
szczerze wątpię, żeby jakakolwiek firma zagwarantowała mi taki rozwój jak zmiana pracy. A wszędzie mnie cenili i dostawałem regularne podwyżki.

@Yahoo_: U mnie to prezes dając umowę na czas nieokreślony zapewne się modli żebym ja zapomniał się o kasę upominać xD Tymczasem ja się po prostu waham, czy się szarpać o podwyżkę czy jebnąć wypowiedzeniem i dlatego siedzę cicho xD
@Yahoo_: Ledwo pół roku tutaj pracuję z hakiem, ale standardy są takie jak widać xD Ja generalnie wiem jak to wygląda na zewnątrz, bo mirko i nie tylko - ale mam takiego gościa, który jest rok młodszy i mniej zawzięty ode mnie. I jego jak przyjmie nowa firma, to go rok będą oduczać niektórych gównonawyków stąd xD Ja to tylko wezmę oddech ulgi.