Aktywne Wpisy
yahoomlody +31
Nitka z naszymi pierwszymi samochodami
Ja Fiat Uno 1.0, rocznik 1999, miałem w latach 2013-2016 aż poszedł na złom ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Oczywiście jest do auta nostalgia i w ogóle, ale obiektywnie to był strasznie powolny grat, który rdzewiał z prędkością światła
#motoryzacja #fiat #samochody
Ja Fiat Uno 1.0, rocznik 1999, miałem w latach 2013-2016 aż poszedł na złom ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Oczywiście jest do auta nostalgia i w ogóle, ale obiektywnie to był strasznie powolny grat, który rdzewiał z prędkością światła
#motoryzacja #fiat #samochody
Kwas747 +32
Ej kojarzycie te mobilne kawiarnie na rowerach? Właśnie sobie zdałem sprawę że kawa w tym przybytku kosztuje 12 zł. Kumacie? 12 zł za kawę z budy na rowerze ? Tyle samo co w eleganckiej kawiarni w której obsłuży nas kelnerka, odbierze zamówienie, przyniesie kawe, rozliczy przy stoliku. Foodtrucki z burgerami za 50 i kawa z roweru za 12. Jak byłem w Neapolu to w każdej lepszej kawiarni espresso było za 90 centów
Jak w filmie interstellar mogli wlecieć z czarną dziurę skoro by zostali zmiażdżeni zanim by tam wlecieli?
Niekoniecznie. Jeśli czarna dziura byłaby dostatecznie wielka, to by nawet momentu przekroczenia horyzontu zdarzeń nie zauważyli.
No i nie zmiażdżeni, lecz rozerwani.
Chodzi o to, że jakbyś spadał na czarną dziurę nogami do przodu, to w pewnym momencie różnica w polu grawitacyjnym byłaby na tyle duża (nogi byłyby silniej przyciągane nic głowa), że by Ci te nogi urwało. Tak w uproszczeniu.
Dupa.
Bo to film. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
" W filmie Romily mówi do Coopera:
-Mam pewną sugestię w związku z twoim lotem powrotnym (z planety Manna). Przyjrzyj się czarnej dziurze.Gargantua jest starą, obracającą się czarną dziurą . W jej środku jest tak zwana łagodna osobliwość.
-Łagodna?
-Tylko z nazwy.Ale siły pływowe zmieniają się tak błyskawicznie , że sonda która przekroczy horyzont, może przetrwać."
Zachęcony tą rozmową Cooper
Dla gwazdy neutronowej to bedzie -> 5.9e17 (kg / m3) = 5.9e14 kg / liter w sumie to #!$%@?, 590 000 000 000 000kg w litrze (590