jak wysyłacie faktury do księgowej drogą mejlową. Kompresujecie folder za dany miesiąc w .zip czy wysylacie luzno jako załączniki #firma #dzialalnoscgospodarcza #kiciochpyta
@networth Zwolnienie z odpowiedzialności gdyby klient dał kserokopię a później oryginał o czym nie powie i pójdzie dwa razy do odliczenia.
Druga sytuacja to kiedy klient da kserokopię a nie da później oryginałów. Ustawa o VAT zakazuje księgowania kserokopii dokumentów.
Brzmi może śmiesznie ale w sytuacji kiedy robią się problemy to klient pierwsze co obarcza winą biuro bo przecież on taki niewinny albo że on nie wiedział :-)
Brzmi może śmiesznie ale w sytuacji kiedy robią się problemy to klient pierwsze co obarcza winą biuro bo przecież on taki niewinny albo że on nie wiedział :-)
@Jaracz_Joint: ale biura są chyba ubezpieczone, więc nawet jakby coś takiego się wydarzyło to nie traci na tym nic?
@networth Niestety większość ma takie podejście, uważają wyliczanie podatku za księgowość, rachunkowość, sekretariat, reprezentowanie w urzędach, doradztwo podatkowe i najlepiej jeszcze doradztwo prawne.
Do tego kontrola poprawności dokumentów i pilnowanie spraw BHP i kadrowych.
@networth: zależy od ilości faktur i pracowników. Najtańsza książka bez pracowników i do 10 dokumentów księgowych 130 zł. Jak ktoś ma np jedna faktur to jeszcze nawet taniej można.
@Jaracz_Joint: ja zazwyczaj średnia z 3 pierwszych miesięcy wyciągam i klienci się zgadzają, są tez tacy co co miesiąc maja inna kwotę ale u nich jest zazwyczaj różnie z fakturami. Czasami maja 10 w miesiącu a czasami 150. Oczywiście cennik to tylko poglądowo wszystko się dolatuje indywidualnie. A co do gusu to chyba największe gowno jakie może być, czasami maja takie pytania jak by je dzieci w przedszkolu układały.
@adrian43 U mnie narazie tylko dwie o których wiem z czego jedna i tak wypełnia sama tylko im dane daje jakie potrzebują (⌐͡■͜ʖ͡■)
Teraz tak patrzę to w cenie rozliczasz roczne ? Przecież to nie dotyczy firmy a osoby fizycznej, ja ściągam haracz za roczne ( ͡°͜ʖ͡°) jakieś tam 20 zł ale zawsze coś
Nie wiem jak wy możecie zagadywać do lasek na żywo, dosłownie każda do której chciałem zagadać po chwili witała się ze swoim chłopakiem, albo do niego pisała, dziś miałem takie 2 przypadki xD #tinder #zwiazki #randki
@adrian43: ale śmiechłem xD
Druga sytuacja to kiedy klient da kserokopię a nie da później oryginałów. Ustawa o VAT zakazuje księgowania kserokopii dokumentów.
@Jaracz_Joint: ale biura są chyba ubezpieczone, więc nawet jakby coś takiego się wydarzyło to nie traci na tym nic?
Do tego kontrola poprawności dokumentów i pilnowanie spraw BHP i kadrowych.
Macie cennik ? My indywidualnie wyliczamy porównując do innej firmy którą już księgujemy :D
@networth u nas twoja sytuacja 200 jeśli bez VATU, jeśli VATowiec to 300 brutto.
A dolny próg to myślę 150 brutto. Znajomi po 100 zł
GUS to największe zło ever. Gdyby nie odpowiedzialność karna za złe dane, to bym tak trollował im te statystyki że by się zesrali (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Instytucja działająca z naszych podatków, powołana do zbierania i tworzenia danych statystycznych, zmuszają
Teraz tak patrzę to w cenie rozliczasz roczne ? Przecież to nie dotyczy firmy a osoby fizycznej, ja ściągam haracz za roczne ( ͡° ͜ʖ ͡°) jakieś tam 20 zł ale zawsze coś