Wpis z mikrobloga

@networth Zwolnienie z odpowiedzialności gdyby klient dał kserokopię a później oryginał o czym nie powie i pójdzie dwa razy do odliczenia.

Druga sytuacja to kiedy klient da kserokopię a nie da później oryginałów. Ustawa o VAT zakazuje księgowania kserokopii dokumentów.

Brzmi może śmiesznie ale w sytuacji kiedy robią się problemy to klient pierwsze co obarcza winą biuro bo przecież on taki niewinny albo że on nie wiedział :-)
  • Odpowiedz
Brzmi może śmiesznie ale w sytuacji kiedy robią się problemy to klient pierwsze co obarcza winą biuro bo przecież on taki niewinny albo że on nie wiedział :-)

@Jaracz_Joint: ale biura są chyba ubezpieczone, więc nawet jakby coś takiego się wydarzyło to nie traci na tym nic?
  • Odpowiedz
@networth Niestety większość ma takie podejście, uważają wyliczanie podatku za księgowość, rachunkowość, sekretariat, reprezentowanie w urzędach, doradztwo podatkowe i najlepiej jeszcze doradztwo prawne.

Do tego kontrola poprawności dokumentów i pilnowanie spraw BHP i kadrowych.
  • Odpowiedz
@networth: zależy od ilości faktur i pracowników. Najtańsza książka bez pracowników i do 10 dokumentów księgowych 130 zł. Jak ktoś ma np jedna faktur to jeszcze nawet taniej można.
  • Odpowiedz
@adrian43 Ten uczuć kiedy liczysz że klient nie wie że sprawozdania GUS musi robić księgowość xD ile razy się modliłem i zazwyczaj przechodziło :D

Macie cennik ? My indywidualnie wyliczamy porównując do innej firmy którą już księgujemy :D

@networth u nas twoja sytuacja 200 jeśli bez VATU, jeśli VATowiec to 300 brutto.

A dolny próg to myślę 150 brutto. Znajomi po 100 zł
  • Odpowiedz
@Jaracz_Joint: ja zazwyczaj średnia z 3 pierwszych miesięcy wyciągam i klienci się zgadzają, są tez tacy co co miesiąc maja inna kwotę ale u nich jest zazwyczaj różnie z fakturami. Czasami maja 10 w miesiącu a czasami 150. Oczywiście cennik to tylko poglądowo wszystko się dolatuje indywidualnie. A co do gusu to chyba największe gowno jakie może być, czasami maja takie pytania jak by je dzieci w przedszkolu układały.
  • Odpowiedz
@adrian43 Najgorsze takie firmy dlatego my pytamy czy mają okresy o zwiększonej aktywności jakieś sezonowa sprzedaż czy coś ( ͡° ͜ʖ ͡°)

GUS to największe zło ever. Gdyby nie odpowiedzialność karna za złe dane, to bym tak trollował im te statystyki że by się zesrali ( ͡ ͜ʖ ͡)

Instytucja działająca z naszych podatków, powołana do zbierania i tworzenia danych statystycznych, zmuszają
  • Odpowiedz
@adrian43 U mnie narazie tylko dwie o których wiem z czego jedna i tak wypełnia sama tylko im dane daje jakie potrzebują ( ͡ ͜ʖ ͡)

Teraz tak patrzę to w cenie rozliczasz roczne ? Przecież to nie dotyczy firmy a osoby fizycznej, ja ściągam haracz za roczne ( ͡° ͜ʖ ͡°) jakieś tam 20 zł ale zawsze coś
  • Odpowiedz