Wpis z mikrobloga

Hej Mirki z #linux #linuxmint #ubuntu borykam się z małym problemem z siecią wifi, a konkretnie raz na parę bootowań komp nie znajduje żadnych sieci 5GHz. 2.4GHz są OK. Jak to się dzieje to muszę zresetować kompa raz albo parę razy i wszystko wraca, po czym kilka odpaleń kompa wszystko OK a za kilka dni znowu po załadowaniu brak sieci. Linux Mint 18 na Lenovo z70-80. Macie jakiś pomysł co to może być?
  • 8
@Dilinus: Kernel 4.4.0-28-generic. Resetować nie próbowałem oprócz wyłączenia i włączenia połączenia z poziomu paska zadań. Generalnie to specem linuxa nie jestem :P Najdziwniejsze dla mnie jest to, że generalnie wszystko działa bardzo dobrze tylko raz na jakiś czas przestaje.

wlp3s0 Scan completed :
Cell 01 - Address: F4:F2:6D:9F:A5:72
Channel:40
Frequency:5.2 GHz (Channel 40)
Quality=61/70 Signal level=-49 dBm
Encryption key:on
ESSID:"MysteriousWifi2"
Bit Rates:6 Mb/s; 9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s
@4833478: iwlist scan jak ci wifi nie będzie działać to będziesz widział czy odnajduje czy nie. sudo service network-manager restart do resetowania, ten problem był zawsze czy od jakiegoś czasu,
@Dilinus: Problem od jakiegoś czasu. Możliwe, że wcześniej się też zdarzyło parę razy w przeciągu roku ale ostatnio co trzeci dzień to mam. Łączę się do repeatera TP-LINK. Jak znowu padnie to zrobię ten iwlist tylko muszę sobie zapisać bo wtedy wykopu nie sprawdzę :P