Wpis z mikrobloga

#kryptowaluty #ltc #segwit #bitcoin

Znalazłem fajny wykres średniej wielkości bloku. Postanowiłem, że napiszę do niego parę zdań które ktoś nowy może poczytać ;-)

Wykres przedstawia nam średnią wielkość bloku. W uproszczeniu, wszystkie transakcje w sieci Bitcoin wchodzą do bloku (o kolejności decyduje opłata- fee), jeden taki blok tworzony jest co około 10 minut (dokładnie 8,8 min) a jego maksymalny rozmiar to 1MB.
Na wykresie widzimy, że w Bitcoinie średnia wielkość blokuto 977k (~1MB) - widzimy, że w bloku jest już bardzo ciasno i trzeba szukać jakiegoś rozwiązania.

Obecnie najbardziej popularne rozwiązanie które na ten moment zwiększy przepustowość sieci a w przyszłości uprości implementacje technologi która niewyobrażalnie zmieni skalowalność bitcoina to SegWit (Segregated Witness)

W LTC średnia wielkość bloku to 7k (związana z ostatnią pompą na ltc) jednak zwykle jest na poziomie 4k. W LTC został wprowadzony SegWit choć teoretycznie nie było takiej potrzeby. Myślę, że wiesz już czemu - w przypadku LTC transakcji jest na tyle mało, że tego miejsca nie brakuje i długo nie będzie brakować.

LTC jest to powiedzmy dosyć stabilna kryptowaluta z długim stażem zwana młodszym bratem Bitcoina.Stworzona została jako fork (czyli powiedzmy takie copy-paste) Bitcoina, zmienione zostały tylko parametry takie jak ilość monet, algorytm, odstęp między blokami itp.. W sensie technicznym to prawie taki sam blockchain jak ten Bitcoinowy. Jest to zarazem świetne środowisko do testów technologi które mają ulepszyć protokół Bitcoina.

Jak czytamy na twiterze developerzy Litecoina ostatni czasy ciężko pracują nad implementacją Lightning Network.
Technologią która jest tak rewolucyjna, że może przenieść Bitcoina na zupełnie inny poziom. Miliony transakcji w ciągu sekundy. Wtedy już będziemy świadkami prawdziwej rewolucji..

Trochę się rozpisałem, przepraszam za stylistykę która zawsze była moją zmorą..
czarnyzawias - #kryptowaluty #ltc #segwit #bitcoin

Znalazłem fajny wykres średniej...

źródło: comment_mZ2UiZQLacerdoMFHg8KdiooQHztquc8.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pawlo74: Litecoin i inne "wiodące" kryptowaluty nie muszą być gównokoinami z definicji. To jest dobry backup dla bitcoina i mi ta wizja odpowiada. Wiadomo większość to twory czysto spekulacyjne. Ale to też jest piękno open-source.
  • Odpowiedz
@yoyo: jestem w stanie zaakceptować Litecoina jako testnet w realu, nawet w wersji tanich transakcji jako alternatywę dla bitcoina. Z tym, że nie wyobrażam sobie takiego scenariusza aby najlepsi deweloperzy tracili swój bezcenny czas na pracę nad LTC zamiast bezpośrednio na BTC. Wiadomo, że skalowalność to nie kwestia sieci tylko czynnik ludzki i kwestia porozumienia, do którego dojdzie tak czy inaczej.
  • Odpowiedz
@pawlo74: najlepsi developerzy nie będą tracić swojego czasu, każde rozwiązanie jest warte swojej implementacji. Jeśli developerzy Bitcoina i Litecoina będą współpracować razem widzę to jako plus dla obu walut.
  • Odpowiedz