Wpis z mikrobloga

Jest jakaś nazwa na siostrę/brata bratowej?
Bo ni to rodzina, ale obcy też to do końca nie są. Kiedyś przedstawiałam ich jako "koleżanka/kolega z rodziny", ale dziwne, że nie ma na tę relacje nazwy. Chyba, że znajdzie się jakaś nazwa w innych rejonach Polski ;)
#jezykpolski #rodzina
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Winyl-: Z kuzynostwem masz wspólnych przodków. Czyli jesteś z nimi spokrewniony. To nie to, odpowiedź dałam niżej ;)

@laza: z reguły odpowiadając na jakieś pytanie linkami się rzuca jako odnośnik do źródła swojej odpowiedzi, bo tak to można i nawał linków tu powrzucać nic nie wnoszących :D Bo widziałam to i wcześniej, ale patrząc pobieżnie odpowiedzi nie znalazłam. Jednak jak już mi go przytoczyłeś tutaj, to musiałeś przeczytać
  • Odpowiedz
@Aigre: to moje "na pewno nie" nie miało znaczyć, że to niepoprawne określenie, tylko że u mnie się nigdy go nie używało ani nie słyszałem, żeby ktoś w ten sposób określał takie relacje :)
  • Odpowiedz
@Lobuziakpl: no właśnie też jakoś nie spotkałam się ze "specjalnym nazewnictwem" tych osób, co mnie dziwi, bo na spotkaniach rodzinnych (przynajmniej organizowanych przez brata) takie osoby się widuje i traktuje jak rodzinę i częściej się je widuje niż kuzynostwo, przynajmniej w moim przypadku.
  • Odpowiedz