Wpis z mikrobloga

Hej mirki z tagu #siecikomputerowe Potrzebuję pomocy w sprawie routera tp link wg8901g. Mam połączenie online, lecz nie mogę się dostać do niego (próbuję po kablu). Zpingować też go nie idzie. Kwestia jest taka, że ostatnio łapie jakieś problemy z netem, które wyglądają jakby to były problemy z dns'ami. Router był już resetowany i ponownie konfigurowany. Czy taki sprzęt może paść ze starości?
  • 4
Czy taki sprzęt może paść ze starości?

@jaran5: Może. Wyresetuj do fabryki, pozmieniaj hasła i zobacz jaki czas podziała. Możliwe, że ktoś robi Ci wjazdy do routera, albo jakiś skrypt lata po sieci i podmienia Ci serwery DNS w panelu. Przyjrzyj się temu.
@GratisLPG: do fabryki już resetowałem, przez kilka dni było dobrze, teraz znów zaczęło się pieprzyć. To jest mała miejscowość, sieć mam zabezpieczoną, dostęp do routera też ma hasło niestandardowe. No nic, kupię nowy i przetestuję, bo nic innego mi nie zostaje.
@jaran5: Dobra, teraz wszedłem na google, zobaczyłem jaki masz ten router i zmień go od razu. Też go miałem i z tego co zaobserwowałem, to ma on jakąś lukę, dzięki której przy pomocy skryptu można podmienić DNSy, dlatego ten internet tak Ci się chrzani.