Wpis z mikrobloga

Pytanie o piasty i opony:
Kenda Kwest
Rubena Flash
Rubena Sepia
Którą z nich brać głównie na drogi asfaltowe i czasem kostkę? Głównym warunkiem jest wytrzymałość na wagę, o ile 2 i 3 mają 120kg to nie wiem ile ma Kenda, a będzie dość duże obciążenie przez bagaże.

1
2
Czym się różnią w/w piasty? Oprócz ceny ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#rower i tagnę #szosa bo bardziej "fachowy" tag i pewnie więcej osób się zna na sprzęcie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W sumie jeszcze jedno xD
Sigma BC 8.12 czy Sigma Baseline 1200 ?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MG66: Odpuść sobie Kendę, to są najtańsze, bardzo bardzo budżetowe opony. Miałem do czynienia z Mitasami (dawna Rubena) i są bardzo przyzwoite - sztywne z porządną wkładką antyprzebiciowią. Trochę ciężkie ale cudów nie ma ;)

Te piasty na 90% nie różnią się niczym, ta z "32" w nazwie to pewnie ciut nowsza wersja.

1200 pokazuje temperaturę, może być jakaś minimalna różnica w wielkości ekranu ale nie pamiętam który większy -
  • Odpowiedz
Apropo liczników mogę jeszcze dodać że "baseline" to teoretycznie seria budżetowa Sigmy i faktycznie te z "głównego nurtu" (oznaczone właśnie 8.12, 5.12, 5.16 itp) są w moim odczuciu troszkę lepiej wykonane ale może to tylko autosugestia - w praktyce z żadnymi nie ma problemów.

Rozważ jeszcze 7.16 - nowa wersja 8.12, ma ciut większy wyświetlacz o lepszym kształcie (podłużny a nie kwadratowy) - ale to wszystko bardziej kwestia gustu, wszystkie na pewno
  • Odpowiedz
@chmiel01: Właśnie zauważyłem że 1200 nie ma auto start/stop przez co w sumie odpada bo jestem trochę zapominalski ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeśli chodzi o wygląd to bardziej podchodzi mi mniejsza wersja tj. 8.12 i w tą będę celował.

A jak myślisz którą z tych dwóch mitasów brać? Ta bardziej bieżnikowana będzie się dużo gorzej toczyć? Wydaje mi się że te klocki wystają na tyle że
MG66 - @chmiel01: Właśnie zauważyłem że 1200 nie ma auto start/stop przez co w sumie ...

źródło: comment_U3Va21p78Subqzn0ZsNC83gU13pklIw7.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Tą kende odpuść. Miałem ten badziew fabrycznie w mojej meridzie. Wytrzymała 4 tyś km.
2 Kapcie jak była jeszcze w dobrym stanie i około 5 kapci pod koniec jej żywota.
Ważę 100 kg.
Od tamtej pory użytkuję continentale z solidna wkładką antyprzebiciową i w koncu jestem happy - zero kapci, przebiegi dwa razy większe.
  • Odpowiedz
Wszystkie liczniki (a na pewno te porządnych firm ;) ) mają automatyczny start i myślę że ten 1200 też tylko nie wrzucają tego we wszystkich opisach bo to zbyt oczywiste :)

Sepia ma bardziej uniwersalny bieżnik, przy dobrym ciśnieniu (pow. 3 bar) i niedużym obciążeniu te boczne klocki nie powinny w ogóle dotykać podłoża bo opona będzie jechać właśnie tym gładkim środkiem, a boki będą "włączać się" jak wjedziesz w miękkie podłoże.
  • Odpowiedz
@dlpl: @chmiel01: Ja liczę że waga moja+roweru+bagażu mogłaby wynieść nawet 130 kg więc trochę kiepsko, bo te rubeny mają max. 120. Myślicie że to taka orientacyjna liczba czy trzeba tego sztywno pilnować?
  • Odpowiedz
Nie wiem czy znajdziesz jakiekolwiek opony z takim katalogowym dopuszczalnym obciążeniem, nawet topowe Schwalbe Marathon Plus mają zwykle do 120 ;) jeśli mocno się o to martwisz pójdź we większą szerokość - opory toczenia większe ale ciężar lepiej się rozkłada
  • Odpowiedz