Wpis z mikrobloga

Mirki z #webdev #html5 #css pytanie będzie lamerskie, ale ostatni raz robiłem cokolwiek w #html, kiedy używało się do tego zestawu Pajączek + Ogonki ;)

Jak teraz uzyskać proste (ma być w panelu bocznym wordpressa) formatowanie tekstu w trzech kolumnach, w ramach każdej wyrównanie do lewej. Coś w stylu:

A B C
1 2 3
4 5 6
7 8 9

Dawniej robiłoby się to tabelką. Czy to jeszcze obowiązujący sposób? A może wymyślono coś mniej upierdliwego?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pionierx: Jeżeli dobrze rozumiem to, co zalinkowałeś, to rozleje mi to ciągły tekst na trzy szpalty. A ja muszę mieć konkretnie (posługując się literkami/cyferkami z wpisu) wiersz A B C i pod nim wiersz 1 2 3, przy czym 1 powinno być pod A, 2 pod B, a 3 pod C :)
  • Odpowiedz
@Domons: tak, treść. Chciałbym uzyskać dokładnie taki układ tekstu (nie layoutu), jaki zawarłem we wpisie. Coś, co bardzo po chamsku można pewnie osiągnąć wstawiając odpowiednio ręcznie nbsp żeby wyrównać poszczególne słowa w kolumnach, ale ani to wygodne, ani ładnie nie wygląda.
  • Odpowiedz
@michalkortas: o, to byłoby proste i łatwe do modyfikacji, dziękuję:)

Pytanie: ponieważ muszę to wkleić w jakiś gadżet/widżet (podobno rozumie css) w wordpressie, to jak mogę tę część css-ową osadzić bezpośrednio w kodzie html?

Innymi słowy: da się to skleić w taki sposób, żeby na codeio całość była tylko w pierwszym okienku (html)?
  • Odpowiedz