Wpis z mikrobloga

Może głupie pytanie... ale:

Gdzie się kupuje psa? Wiem, że są na OLX różne ogłoszenia itd ale nie dużo mi mówią nazwy tych wszystkich hodowli i imiona championów a chciałbym szczeniaka ze sprawdzonego źródła.

Pies ma być towarzyszem dla osoby starszej który nudzi się będąc samemu w domu kiedy domownicy jeszcze nie wrócą z pracy. Stwierdziłem, że najlepszą rasą tutaj będzie chyba "Golden Retriever" i takiego też szczeniaka poszukuję.

Jeżeli chodzi o schronisko to niestety podzielam opinię, że psy ze schronisk nie są dla każdego i raczej nie podjął bym się sprowadzenia takiego psa.

#psy #zwierzaczki # warszawa
  • 18
@Thou: ponieważ nie posiadając dostatecznej wiedzy nt zwierzęcia i jego ewentualnych wcześniejszych przeżyć można mieć później problem ze zwierzęciem, a brak specjalistycznej wiedzy jak pomóc może być problemem.

@yourvictim: @RocketQueen: @CzynZlo: w domu są w sumie 4 dorosłe osoby więc miał by się nim kto zająć (wybiegać), poza tym mimo wieku osoba jest bardzo energiczna. Rozmawialiśmy już w tym gronie o zakupie psa i odrzuciliśmy Labradora. W szranki
@zaxcer: Poszukaj na stronie związku kynologicznego, tam powinna być lista hodowli dla każdej rasy. I pamiętaj, że szczeniaki obojętnie jakiej rasy zaczynają się od 1500zł w górę. Jeśli cena jest niższa niż 1200 to nie ma sensu, bo zapewne tylko jeden rodzic ma zatwierdzony rodowód.
@zaxcer dobrze patrzysz, w naszym kraju tylko ZKwP wydaje rodowody uznawane na całym świecie. Druga kwestia to znaleźć odpowiednią hodowlę.

Ogólnie świat kynologiczny przeniósł się na Facebooka. Najprościej jest dołączyć do grup poświęconych interesującej Cię rasie, będą tam hodowcy i inni właściciele.
pinię, że psy ze schronisk nie są dla każdego

@zaxcer: czyja to opinia? To nie jest tak, że pies za schroniska nie jest dla każdego, tylko nie każdy jest dla psa ze schroniska. To jest duża odpowiedzialność i wymóg niesamowitej konsekwencji, niejednokrotnie cierpliwości i wiedzy behariowalnej, bo o szkoleniach nie mówię - każdy pies powinien zostać wyszkolony, nieważne skąd pochodzi. Ale widzę, że już coś podobnego sam napisałeś no to nieważne.
To nie jest tak, że pies za schroniska nie jest dla każdego, tylko nie każdy jest dla psa ze schroniska.

@matra: Tak trochę na jedno wychodzi :) meritum jest zachowane...

W każdym razie tak jak już wyżej mi polecano szukam w warszawskim ZKWP, w maju jest jakaś wystawa może się udam, poznam ludzi, może nabędę więcej wiedzy...
@zaxcer: To tak trochę - każdy schroniskowiec na wydanie nadaje się dla człowieka, ale nie każdy człowiek nadaje się dla psa.
Wystawy to super sprawa, zwłaszcza jeśli chce się nabyć jedną z najpopularniejszych ras, to tym bardziej znajdziesz hodowców, z którymi będziesz mógł porozmawiać i przy okazji dowiesz się kiedy są jakie mioty planowane.
iem, że są na OLX różne ogłoszenia

@zaxcer: to #!$%@? śmiecie w wiekszości, co nie umieją rękoma zarobić, więc się psem wysługują.

najlepszą rasą tutaj będzie chyba "Golden Retriever"

@zaxcer: chyba jedną z najgorszych. Dlaczego Golden? Co wiesz o tej rasie?

Gdzie się kupuje psa?

@zaxcer: ZKwP