Któryś z mirków to robi? Czy to ćwiczenie z odpowiednim ciężarem wpłynie pozytywnie na siłę odcinka lędźwiowego? Widziałem na yt, że dwuboiści to robią, tylko że na całkowicie poziomej ławce rzymskiej. #silownia #mirkokoksy #mikrokoksy
@berti: odradzam zaokraglanie plecow w tym cwiczeniu, widziales kiedys zeby 2boisci robili przy tym cwiczeniu koci grzbiet? oni robia przeprost a nie koci grzbiet. Cwiczac w ten sposob wczesniej czy pozniej plecy za to zaplaca.
@bst: Tak, widziałem wielu dwuboistów robiących ćwiczenia hipertroficzne i bardzo mało filmików z ćwiczeniami hipertroficznymi na Youtube. Pendlay albo Rippetoe zalecali również takie ćwiczenia. Anatomia i logika też gra. Ile razy jeszcze mam pisać o rozkładzie sił na kręgosłupie? Kontuzje wynikają z nierównomiernego rozkładu sił osiowych kiedy robimy coś niepoprawnie technicznie. Jaka jest siła osiowa na kręgosłup kiedy nic go nie ściska?
@berti: wlasnie dlatego ze nie jest osiowa to jest to niebezpieczne, bo pojawiaja sie sily ktore zamiast rownomiernie sciskac krazki miedzy kregowe (w osi) sciska je nie w osi wypychajac je na zewnatrz. Co do tego ze ktos tam wykonuje, jak pamietam to jeszcze jakis czas temu tez przekonywales ze w martwym dobrze jest zrobic garba w piersiowym bo skracamy ruch. Wielu 2 boistow dosyc szybko konczy kariery. Jak popatrzysz na
From a safety standpoint, I think there is benefit to working the spinal erectors through full flexion and extension since there are times when the back simply can’t be kept flat.
As well, some recent research, primarily from Stuart McGill’s lab, has tied low back pain to endurance in the spinal erectors. While there
@berti ja dalej uwazam ze jest to zbedne i szkodliwe. Papier i internet przyjmie wszystko. Co do Rippetoe, jest autorem paru bzdurnych pomyslow, np 2boistom zaleca robienie low bar. Gdzie jakis trener 2boju go za to wypunktowal bo low bar wlasnie bedzie uczyl zlych wzorcow. Tez jego styl OHP jest dyskusyjny. Nie ma potrzeby aktywowac w ten sposob prostownikow. Mozna je porozciagac i 'pozwijac' bez obciazenia. W zadnym cwiczeniu nie potrzebujesz takiego
@bst przytoczyłem Ci fachowca najwyższej klasy - Breta Contrerasa, który sam odnosi się do guru - McGilla. Życie nie jest ćwiczeniem. Bardzo często nie masz możliwości trzymać wszędzie prostych pleców więc muszą być też stabilne w innych, niewygodnych pozycjach. Poza tym siła i wzorce to nie wszystko. Tak, jak zacytowałem wyżej - przyczyną problemów jest m in słaba wytrzymałość. Więc nie tylko siła i stabilizacja ale równie wydolności metaboliczna. Nie wiem skąd
@berti: Kazdy ma prawo do swojej opini, jakos nie widze lekkiego garba u Kota czy Jarota. I jednak pozostane zwolennikiem pedantycznego trzymania plecow.
Czy jeżeli mam 35 lat to w razie w jest szansa na to że powołają mnie do wojska? Jak jestem mgr inż to idę na szeregowego lumpa czy coś więcej na start? Pytam bo nie wiem kiedy #!$%@? do Chorwacji.
Najgorsze w znalezieniu nowej pracy jest moment kiedy już po 2 dniach wiesz że to był błąd. A jeszcze gorsze jest to że musisz w niej trochę pobyć bo przecież pieniądze z nieba nie lecą. #pracbaza
@bst: ale bardzo małe siły w porównaniu do tych, którymi możesz sobie zrobić krzywdę
@bst: nie tyle garba w piersiowym co spuścić barki i łopatki w dół
@bst: bo pracują po kilkanascie razy w tygodniu przez kilkanaście lat
http://www.bodyrecomposition.com/training/back-extension-technique.html/
Co do Rippetoe, jest autorem paru bzdurnych pomyslow, np 2boistom zaleca robienie low bar. Gdzie jakis trener 2boju go za to wypunktowal bo low bar wlasnie bedzie uczyl zlych wzorcow. Tez jego styl OHP jest dyskusyjny.
Nie ma potrzeby aktywowac w ten sposob prostownikow. Mozna je porozciagac i 'pozwijac' bez obciazenia. W zadnym cwiczeniu nie potrzebujesz takiego
Życie nie jest ćwiczeniem. Bardzo często nie masz możliwości trzymać wszędzie prostych pleców więc muszą być też stabilne w innych, niewygodnych pozycjach. Poza tym siła i wzorce to nie wszystko. Tak, jak zacytowałem wyżej - przyczyną problemów jest m in słaba wytrzymałość. Więc nie tylko siła i stabilizacja ale równie wydolności metaboliczna.
Nie wiem skąd