Wpis z mikrobloga

Majsterkujace Mirki... w jaki sprzet do #spawanie najkorzystniej zaopatrzyc sie na sam poczatek? Oczywiscie spawarka elektrodowa wchodzi tylko w rachube na podworkowe zabawy. Poza tym jakie narzedzia dookola spawania sie przydadza? Szczotka druciana, kombinezon z maska (jaka maske polecacie?), mlotek, szlifierka katowa z odpowiednimi tarczami, elektrody, duze kombinerki do przytrzymywania ruchomych czesci. Cos jeszcze?

Chcialbym na poczatek pospawac wozek dwukolowy do transportu roznych czesci, dlatego chyba trzeba byloby jeszcze poinwestowac w wiertarke z wiertlami do metalu, bo ciac metal moge sama szlifierka z odpowiednimi tarczami, prawda?

#masjterkowanie #diy #warsztat #narzedzia
  • 49
@gastarbeiter: Na starcie nie baw się w drogie rzeczy. Kupisz coś, co się okaże kompletnie nieadekwatne do potrzeb, jakościowo słabe, czy grom wie co jeszcze. Stąd nie bawiłbym się w tanie automatyczne filtry, bo te potrafią mieć słaby czas reakcji, nieodpowiednią czułość czy nierównomiernie ściemniają. Spawarka do samego MMA w domu powinna starczyć. Zamiast kombinezonu możesz poszukać fartucha i rękawów, bo jak przepalisz jeden rękaw, to taniej będzie go wymienić niż
@syrena_elektro: tak, dokładnie taka.

Raz kupisz i innych już nie potrzeba.
Bardzo czuła (to się ustawia pokrętłem i ma aż 4 sensory łapiące światło - to ważne przy małym prądzie), ma płynną regulację zaciemnienia (też do ustawienia pokrętłem) oraz czas reakcji ściemniania/rozjaśniania (pstryczek 3 zakresowy) no i przełącznik na spawanie/szlifowanie (przydatne nawet)
Łatwo wymienić przednią szybkę z plexy (możesz sobie kupić jakąś w briko cienką i samemu ciąć nożykiem na wymiar)
@syrena_elektro: no może nie jest rewelacyjna, ale ma duże pole widzenia i wszystkie zalety co wyżej napisałem. Zobacz sobie maski kempi albo esaba i mocno się trzym by z butów nie wylecieć. Ceny za przyłbicę jak za amatorski zestaw tigowy z butlą pełną argonu XD