Wpis z mikrobloga

Majsterkujace Mirki... w jaki sprzet do #spawanie najkorzystniej zaopatrzyc sie na sam poczatek? Oczywiscie spawarka elektrodowa wchodzi tylko w rachube na podworkowe zabawy. Poza tym jakie narzedzia dookola spawania sie przydadza? Szczotka druciana, kombinezon z maska (jaka maske polecacie?), mlotek, szlifierka katowa z odpowiednimi tarczami, elektrody, duze kombinerki do przytrzymywania ruchomych czesci. Cos jeszcze?

Chcialbym na poczatek pospawac wozek dwukolowy do transportu roznych czesci, dlatego chyba trzeba byloby jeszcze poinwestowac w wiertarke z wiertlami do metalu, bo ciac metal moge sama szlifierka z odpowiednimi tarczami, prawda?

#masjterkowanie #diy #warsztat #narzedzia
  • 49
@betonowecukierki dla mnie na początek zupełnie wystarczy, najważniejsze że działa bardzo stabilnie, raz ustawiłem i 3h zabawy ze szlifierką i spawarką bez dotykania regulacji. No i najważniejsze że 2 ręce wolne. Jak się nauczę i spawać na chinskiej spawarce za 400zl to przyjdzie kolej na coś lepszego. Zajebista zabawa i satysfakcja że zrobiło się coś samemu, nie mogę doczekać sie jutra ( ͡ ͜ʖ ͡)
@syrena_elektro: to TIG, polecam bo bardzo precyzyjne jest to narzędzie. No i nadaje się do bardzo małych rzeczy lub spawania np. cienkich blach. Oczywiście można założyć przewód z uchwytem do elektrody i spawać elektrodą :> Polecam! No tym bardziej, że dobrą przyłbicę już masz.
@betonowecukierki tak myślałem, że to TIG. Nawet napalilem się już na taką spawarkę, ale jak policzyłem ile wychodzi za zestaw to odpuściłem bo nie wiedziałem czy mi to wogole będzie wychodziło. Dzisiaj bramę pospawalem ze złomu i już wiem że to jest zajebista sprawa. Jak się jeszcze na tym złomie nauczę to na TIG też dam radę, bo to bardziej z lutowaniem mi się kojarzy.
@syrena_elektro: bardziej z palnikiem/acetylen. No trudno jest się na pałę nauczyć, ale żyjemy w 21 wieku, więc dużo nauczysz się np z juruba. Jak spawasz elektrodami, to kupuj te droższe (firmowe) i zwróć uwagę by były suche. Lubią bardzo łapać wilgoć i kiepsko wtedy rutyl spełnia swoje zadanie. Jak za gówniaka pracowałem na hali to spawacze spawając rutylem mieli specjalne piece do wygrzewania elektrod.