Wpis z mikrobloga

#excel #programowanie #zagadka
Kto umi napisać taką formułę w Excel, aby komórka losowała wartość od 1 do 6 i jak wypadnie 1-5 pokazywala 1-5, ale jak wypadnie 6, to żeby pokazywała -6?
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kiwis: nice try, to była moja pierwsza myśl, ale to nie tylko nieoptymalne rozwiązanie, ale i bardzo błędne. Podpowiem, że 2 błędy tam są, które powodują, że wynik nie jest taki jak w zadaniu, z czego jeden łatwo zauważyć, jeśli to wypróbujesz w arkuszu.
  • Odpowiedz
@AsYlum: choć z drugiej strony, zastanawiam się, na ile jest to optymalne rozwiązanie, bo w przypadku ilości liczb np od 1 do 100, to formuła wygląda już trochę karkołomnie. Tak czy siak dzięki, bo chodziło mi o to, aby losowanie odbywało się tylko raz, w przypadku rozwiązania @kiwis losowanie odbywało się 2 razy, więc jeśli za peirwszym razem wypadło 1, to formuła przechodziła do następnego losowania, w którym mogło
  • Odpowiedz
@badtek: WYBIERZ ma ograniczenie do 254 wartości i faktycznie jest uciążliwe jeżeli chcesz oprogramować wszystkie 254. Nie mam póki co pomysłu dla większych zestawów bez użycia pomocniczego zakresu w arkuszu albo makr.
  • Odpowiedz
@AsYlum: spoko, ja w zasadzie problem rozwiazalem wczesniej po prostu losując 1-6 w jednej komorce a w innej zamianiając 6 na -6 - ale Twoje rozwiazanie rozwiazuje problem w jednej komorce, a zastanawiałem się właśnie, czy tak się da.
  • Odpowiedz
@badtek: a może pomocnicza tabela wylosowana wartość - wynik i wyszukaj.pionowo. Wtedy jest to bardziej elastyczne, bo do każdej wylosowanej wartości może łatwo coś przypisać.
  • Odpowiedz