Wpis z mikrobloga

Coś mnie natchnęło do nagrania odcinka bonusowego z serii "Unknow o Biblii".

Tematy poruszane w odcinku:
- czym różni się Biblia protestancka od Biblii katolickiej?
- dlaczego ateista powinien zainteresować się czytaniem Biblii?
- który przekład wybrać i w jakiej kolejności czytać księgi?
- co to jest imprimatur?
- jak czytać Biblię? od czego zacząć?
- które Ewangelie polecam, a które listy?
- co myślę o Apokalipsie św. Jana? (Objawienie św. Jana)

http://www.wykop.pl/link/3678935/jak-i-dlaczego-czytac-biblie-czy-ateista-powinien-to-robic/

Jeśli chcesz być wołany do innych moich produkcji z tej serii, zapisz się do mirkolisty:
https://mirkolisty.pvu.pl/list/bj8pUsQCqr5jx35V

#mirkoreklama #wiara #katolicyzm #biblia #protestantyzm #chrzescijanstwo #czytajzwykopem
imlmpe - Coś mnie natchnęło do nagrania odcinka bonusowego z serii "Unknow o Biblii"....
  • 10
  • Odpowiedz
@imlmpe:
Jeśli chodzi o księgi starego testamentu w protestanckiej Biblii to, mimo wszystko bardziej pasuje termin "wyrzucone", ponieważ Kanon istniał ponad 1000 lat przed Marcinem Lutrem. Dodatkowo, Marcin Luter początkowo nie miał zamiaru ich wyrzucać. Zrobił to po sporze teologicznym na temat czyśćca (1519), w którym przedstawiono mu fragment z 2 Księgi Machabejskiej, który definitywnie wskazywał na istnienie modlitwy za zmarłych, czego nie mógł odeprzeć. Z podobnego powodu usiłował wyrzucić
  • Odpowiedz
@imlmpe: Obejrzałem, dobry materiał, merytoryczny, cieszy mnie fakt, że wspomniałeś o Biblii Audio, ponieważ jest naprawdę dobrze wykonana.
  • Odpowiedz
@imlmpe: Dyskutowanie z osobami religijnymi powołując się na ich księgi, albo jakąś ich tam interpretację, jest stratą czasu. Nie mówię, że dyskutowanie samo w sobie nie ma sensu. Po prostu lepiej budować swoje argumenty na podstawie bardziej uniwersalnych i prawdziwych informacji.

Jeszcze się to zdanie z początku filmu:

(...) żyjesz na terenie Polski (...) kraju, który jest krajem (...) katolickim, chrześcijańskim i musisz się do tego dostosować. Twoja wiara, bądź
  • Odpowiedz
@imlmpe: cumplu, o ile bardzo szanuję Twoją pracę, to z aprobatą dla hehe "Dobrej czytanki..." nie mogę się zgodzić. Slang uliczny jest slangiem właśnie: jego użytkownicy, jeśli chcą, są całkowicie zdolni zrozumieć przekaz w normalnej polszczyźnie. Więc podobna adaptacja (bo przecież nawet nie przekład) nie usuwa żadnej bariery komunikacyjnej. To co może czynić ją bardziej atrakcyjną, niż jakaś tysiąclatka, czy inna warszawianka ( ͡° ͜ʖ ͡°) to wymiar parodystyczny. A to się chyba, najdelikatniej mówiąc, mija z celem. Dla mnie zwykła profanacja.

Ale przychodzi czas, a nawet już jest, kiedy seryjni czciciele (tacy na serio, wiesz..) będą oddawali Ojcu cześć w duchu i w prawdzie, bo Starszy takich szuka, bo tacy Go kręcą!

Takie coś może prędzej skłonić młodego człowieka do lekceważenia sprawy, bo przecież Jezus to jego ziomal, a nie Pan, Bóg i ofiara
  • Odpowiedz