Aktywne Wpisy
Trabancik +14
Czas na sobotnią kontrolę tapet na telefonie, zapraszam serdecznie do wysyłania screenshotow.
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
josb515 +201
Rozpocząłem/am poważną naukę języka polskiego.
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
Tematy poruszane w odcinku:
- czym różni się Biblia protestancka od Biblii katolickiej?
- dlaczego ateista powinien zainteresować się czytaniem Biblii?
- który przekład wybrać i w jakiej kolejności czytać księgi?
- co to jest imprimatur?
- jak czytać Biblię? od czego zacząć?
- które Ewangelie polecam, a które listy?
- co myślę o Apokalipsie św. Jana? (Objawienie św. Jana)
http://www.wykop.pl/link/3678935/jak-i-dlaczego-czytac-biblie-czy-ateista-powinien-to-robic/
Jeśli chcesz być wołany do innych moich produkcji z tej serii, zapisz się do mirkolisty:
https://mirkolisty.pvu.pl/list/bj8pUsQCqr5jx35V
#mirkoreklama #wiara #katolicyzm #biblia #protestantyzm #chrzescijanstwo #czytajzwykopem
Możesz zapisać/wypisać się klikając na nazwę listy.
Dodatek wspierany przez Cebula.Online
Masz problem z działaniem listy? A może pytanie? Pisz do IrvinTalvanen
Jeśli chodzi o księgi starego testamentu w protestanckiej Biblii to, mimo wszystko bardziej pasuje termin "wyrzucone", ponieważ Kanon istniał ponad 1000 lat przed Marcinem Lutrem. Dodatkowo, Marcin Luter początkowo nie miał zamiaru ich wyrzucać. Zrobił to po sporze teologicznym na temat czyśćca (1519), w którym przedstawiono mu fragment z 2 Księgi Machabejskiej, który definitywnie wskazywał na istnienie modlitwy za zmarłych, czego nie mógł odeprzeć. Z podobnego powodu usiłował wyrzucić
@Need: no, coś mi się momentami rozjechało... :/
Jeszcze się to zdanie z początku filmu:
Takie coś może prędzej skłonić młodego człowieka do lekceważenia sprawy, bo przecież Jezus to jego ziomal, a nie Pan, Bóg i ofiara
Komentarz usunięty przez autora