Wpis z mikrobloga

PRZEPIS NA PRAWDZIWY RZYMSKI CHLEB

W 1930 roku w Herkulanum wydobyto spod ziemi datowany na 79 rok n.e. chleb (pane). W 2013 roku Muzeum Brytyjskie poprosiło kucharza Giorgio Locatelli’ego o odtworzenie przepisu na rzymski bochenek chleba.
Do przygotowania rzymskiego chleba potrzebne będą:
- 400g zakwasu
- 12g drożdży
- 18g glutenu
- 24g soli
- 532g wody
- 405g mąki orkiszowej
- 405g mąki pełnoziarnistej
Wymieszaj zakwas z wodą. Wymieszaj dwa rodzaje mąki z glutenem i dodaj do roztworu wodnego. Mieszaj przez dwie minuty. Dodaj sól i mieszaj przez kolejne trzy minuty. Uformuj krągły kształt ciasta i pozostaw na godzinę. Obwiąż ciasto sznurkiem, aby zachować kształt. Natnij ciasto na wierzchu w kilku miejscach, aby ułatwić ciastu rozrost w piecu. Piecz przez 30-45 minut w 200°C.

http://www.imperiumromanum.edu.pl/ciekawostka/przepis-prawdziwy-rzymski-chleb/

#rzym #antycznyrzym #imperiumromanum #historia #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #ciekawostkihistoryczne
IMPERIUMROMANUM - PRZEPIS NA PRAWDZIWY RZYMSKI CHLEB

W 1930 roku w Herkulanum wydo...

źródło: comment_cVn98mBm1wLxhHGCkTapqD8y86b3oCcR.jpg

Pobierz
  • 65
  • Odpowiedz
@pr0lame: Serio ? a co to Gluten wymyślił i opatentował Henrich VonGluten'berg w 1992 r ?
Przecież to nie hispterzy wymyślili gluten tylko był i jest on zawarty w zbożach.
  • Odpowiedz
@Afropolon: Dzięki za fatygę, ale ktoś tam wyżej już temat wyjaśnił.
Swoją drogą, idąc Twoją logiką to weź mi wyjaśnij, po co w składnikach jest gluten osobno? Skoro jest zawarty w zbożach to powinna wystarczyć mąka, albo zboża.
  • Odpowiedz
@grzechotnik666: Ale wiedzieli, że ten sam czynnik (naturalnie występujące drożdże) odpowiada za to, że ciasto rośnie i za to, że wino fermentuje, więc do ciasta dodawali na przykład lekko sfermentowany moszcz winny.
  • Odpowiedz