Wpis z mikrobloga

So when dealing with a four-core or six-core CPU, and the base core design has eight-cores, how does AMD cut them up? It is possible for AMD to offer a 4+0, 3+1 or 2+2 design for its quad-core parts, or 4+2 and 3+3 variants for its hexacore parts, similar to the way that Intel cuts up its integrated graphics for GT1 variants. The downside with this way is that performance might differ between the variants, making it difficult to manage. The upside is that more CPUs with defects can be used.

We have confirmation from AMD that there are no silly games going to be played with Ryzen 5. The six-core parts will be a strict 3+3 combination, while the four-core parts will use 2+2. This will be true across all CPUs, ensuring a consistent performance throughout.

source: http://www.anandtech.com/show/11202/amd-announces-ryzen-5-april-11th

Ryzen R5 1600x i 1500x in trash it goes, wydajnosc w grach duzo gorsza niz 1700 nawet po wylaczeniu SMT, a mozliwosc podkrecania taka sama czyli mizerne 4.0ghz (gdy broadwell mogl robic oc do 4.2ghz na 6 core, a i5/i7 mogl robic oc do 4.5ghz+ juz w sandy bridge). Jedyna nadzieja w 1400 ze bedzie miec 4+0 zamiast p--------o 2+2 na jednostce i dzieki temu by duzo lepiej sie krecilo. No i ciekawe czy bedzie sie dalo odblokowac reszte rdzeni na 1400 ( ͜͡ʖ ͡€)
#amd #ryzen #pcmasterrace #niespieboamdbankrutujepowliimuszepostowac #intel #komputery
corinarh - >So when dealing with a four-core or six-core CPU, and the base core desig...

źródło: comment_fiIc7nCmQnmZtPO3mYjgC33xkKUdWROx.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tutaj gada o SSX, ale nie wiedzial ze potwierdzilo sie ze r5 bedzie uzywac 3+3 (1600x) lub 2+2 (1500x). Wiec na dole w komentach musial to napisac i mozna powiedziec ze jest co najmniej zawiedziony. A(nother)M(ajor)D(isappointment) w skrocie AMD.
corinarh - Tutaj gada o SSX, ale nie wiedzial ze potwierdzilo sie ze r5 bedzie uzywac...
  • Odpowiedz
@corinarh:
Jesteś chory psychicznie że tak ciągle tym AMD spamujesz? AMD nie miało lepszego momentu by wrócić z produktami typu procesor więcej niż 4-rdzeniowy i wyszło im to całkiem nieźle.
  • Odpowiedz
@Christophy: Nie po prostu lubie sie nabijac z takich fanbojow AMD jak ty co komentuje przed czytaniem ( ͡ ͜ʖ ͡) Amd nie mialo lepszego momentu zeby s--------c swoje produkty, przez takie glupoty jak wylaczanie pojedynczych rdzeni zamiast calych sektorow. Na razie nie wyszlo wiec mozna sobie tylko gdybac. Ale po tym potwierdzeniu ze 4core tez bedzie miec 2+2 rdzenie na plycie zamiast 4+0 to
  • Odpowiedz
@corinarh:
Nie jestem fanbojem AMD ale ty wiesz lepiej ;)
R7 nie licząc tego że do gier c-----e porównując do 7700k, to do profesjonalnych zastosowań są podobne co 6/8rdzeniowe i7. Taka prawda i tyle w temacie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@corinarh:
Nie, ja akurat czekałem na R7 tylko po to żeby zobaczyć co to da. W kwietniu i tak będę składał kompa, jak 6/12 będzie tak samo słabe to biorę niewiele droższego (300$ w microcenter) 7700k i w------e ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Fanboje by się kłócili że ryzen jest lepszy i intel płaci innym recenzentom, a ja mam to gdzieś ( ͡ ͜ʖ
  • Odpowiedz
1400 ze bedzie miec 4+0 zamiast p--------o 2+2 na jednostce i dzieki temu by duzo lepiej sie krecilo. No i ciekawe czy bedzie sie dalo odblokowac reszte rdzeni na 1400 ( ͜͡ʖ ͡€)

@corinarh: no to albo 4+0 zamiast p--------o 2+2 albo możliwość odblokowania.
Ja od razu biorę R5 1600. Kozak w tej cenie. Aby tylko płyty nieco potaniały, bo słaba dostępność kiepsko wpływa na ceny.
  • Odpowiedz
@majk3l: na 4+0 zawsze jest mozliwosc (chociaz pewnie mniejsza) ze odblokujesz reszte rdzeni a ze mozliwosci oc sa wieksze niz 2+2 tym lepiej,

Ja od razu biorę R5 1600. Kozak w tej cenie.

mialbyc a teraz na to wychodzi ze to bedzie najgorszy z ryzenow zaraz po 1500x przez to ze jest to 3+3 a nie
  • Odpowiedz
@corinarh to typowy autistic screeching, jemu się nie odpisuje @Christophy, już się tego nauczyłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@majk3l Taktowanie ogólnie, od zawsze średnio zmieniało wydajność zestawu, ale Ryzeny na wyższych (3200+) taktowaniach wydają się zyskiwać względnie nieco więcej.

I co do płyt głównych i działania 3000mhz+, większość producentów już zaktualizowała biosy. AMD mimo to wystosowało komunikat, żeby korzystać z taktowania 3200 bądź 3500
  • Odpowiedz
(problemy są z 3000 i 3400)

@Amasugiru: oby tam opanowali technikę i dopracowali wyższe taktowania, bo AMD zawsze przodowało w dziedzinie wysokiego taktowania pamięci. U Intela teraz max do benchów to jakieś 2100 MHz (czyli DDR 4200) przy niskim CL rzędu 11.

No i co najważniejsze w normalnej pracy u Intela też nie wszystkie dzielniki działają. Męczę się przez to jedynie na DDR 3200 na 7700K...
  • Odpowiedz