Wpis z mikrobloga

Kupiłem sobie 6,2 litrowy słój z kranikiem
I robie zakwas z buraków, jest cebula, czosnek, no wszystko, wszystko co niezbędne
Za tydzień, góra 10 dni, będzie pychotka ()
To jest moje wino, a nie to co wy, pijusy i degenerusy
------------
#heheszki #zdrowie #takaprawda
iterazwchodzejacalynabialo - Kupiłem sobie 6,2 litrowy słój z kranikiem
I robie zakw...

źródło: comment_MAfdKk7ACHNqCXX03ZnZsERRn35cjoAj.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czyli kisisz te warzywa tak jak kisi sie ogroki lub kapuste?


@drGreen: Skopiowane, bo nie chce mi się pisać:
Do dużego kamionkowego garnka wkładam cienko obrane i grubo pokrojone surowe buraki (aby były ciężkie i żeby nie wypływały na wierzch), mniej więcej do ¾ garnka. Wydaje mi się, że jest to ok. 3 kg buraków.
Pokrojone buraki przekładam dużą ilością obranego i pokrojonego na pół czosnku (ok. 4-5 główki lub nawet więcej – jest bardzo zdrowy!), zielem angielskim, czarnym pieprzem oraz liśćmi laurowymi. Wszystkie przyprawy wrzucam „z garści”. Ważne jest, aby przypraw i czosnku nie wrzucać na wierzch, ale pomiędzy buraki.
Całość zalewam przegotowaną i ostudzoną wodą rozmieszaną z solą – na 1 litr wody tradycyjnie daję 1 łyżkę soli. Można dać mniej. Ja na 4 litry wody daję 3
  • Odpowiedz