Wpis z mikrobloga

#programowanie #sql #cpp

Ten uczuć gdy płaczesz, bo są jakieś błędy w 400+ linijkowej procedurze SQL liczącej hajs i mającej w sobie 59 zmiennych, z których niektóre zadeklarowane zmienne nazywają się w dany sposób chyba dla zmyły, fory w forach i jakieś 10+ kombinacji przebiegów po całej drabinie ifów...

• 8
  • Odpowiedz
@Khaine: Co się będziesz teges, przepisz każdy projekt na jedną funkcję, pewnie będzie czytelniejszy.
Poza tym serio? Procedura liczy hajs a nawet testów do niej nie macie?
  • Odpowiedz
@wczoraj: Były kierownik miał manię atomizacji wszystkiego, żeby nie "redundować" kodu. Pojawiają się niektóre wywołania niekiedy totalnie niespodziewanie i pochodzące z zupełnie innych fragmentów programu - tylko dlatego, że tam też robił coś podobnego. Ja bym sam siebie nie był w stanie poprawiać w takim #!$%@?. Całe #!$%@? szczęście, że to jest na bazie, bo w programie można by było zapomnieć o ogarnięciu przebiegów.

@plushy: Ostatnio wydrukowałem kilka tych okładek
Khaine - @wczoraj: Były kierownik miał manię atomizacji wszystkiego, żeby nie "redund...

źródło: comment_UENWQBn37U89syhhs0vXhQx48bxZLng9.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@meohaw: Traktuję to jak wyzwanie mówiąc szczerze ( ͡º ͜ʖ͡º) Czuję się jak rozgrzane żelazo hartowane w gównie. Ale potem będę twardszy.
  • Odpowiedz
@Khaine: Można i tak. Powodzenia mirku, niech ci się wiedzie!

Przypomina to troszkę noszenie za małych butów, żeby w końcu odetchnąć z wielką ulgą jak się je ostatecznie, po całym dniu, zdejmie.
  • Odpowiedz
Przypomina to troszkę noszenie za małych butów, żeby w końcu odetchnąć z wielką ulgą jak się je ostatecznie, po całym dniu, zdejmie.

@meohaw: Mówiąc szczerze taki mam trochę plan. Poznać wszystkie złe praktyki jakie można poczynić a potem w przyszłości jak pójdę do firmy, która niekoniecznie łapie się na okładki O'RLY to będzie takie "whoa, oni tu mają standardy" xD
  • Odpowiedz