Wpis z mikrobloga

Chcę zrobić mały projekt w #django i utknąłem.

Prosta stronka.
Dwa widoki.
Na pierwszym input text z przyciskiem submit (zrobiłem formularz i widok jest kompletny).
Na drugim wynik wyszukiwania.

Problem w tym, że ma to być połączone z bazą danych, a tekst, który wpisuje się w input field ma być filtrem do zapytania bazy danych (cos a'la: Tabela.objects.all().filter(kolumna=TUTAJTOCOWPISZEUZYTKOWNIK).
Podpiąłem już bazę danych w django.

Nie wiem teraz jak to wszystko ze sobą zgrać w views, żeby w pierwszym widoku zwrócić stringa, wykonać zapytanie bazy danych z tym stringiem i przejść do drugiego widoku gdzie zobaczę rekord z bazy danych.
Nie chodzi mi o składnie żeby wyświetlić informacje na stronach, tylko o logikę. Mało informacji w sieci.

#python #naukaprogramowania
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie wiem teraz jak to wszystko ze sobą zgrać w views, żeby w pierwszym widoku zwrócić stringa, wykonać zapytanie bazy danych z tym stringiem i przejść do drugiego widoku gdzie zobaczę rekord z bazy danych.

Nie chodzi mi o składnie żeby wyświetlić informacje na stronach, tylko o logikę.

@max1983: no to jak o logikę, to chyba trochę za głęboko tu zaszedłeś bo szczerze mówiąc ja sam nie zrozumiałem o co Tobie chodzi ;)

Jeśli dobrze rozumiem, to w jednym widoku wklepujesz formularz, a drugi
  • Odpowiedz
@max1983: robiłem 'live search' z ajaxem i django.
from django.db.models import Q

clients = Client.objects.filter(
Q(name__icontains=query)
Zwracało obiekt, który zawierał tekst z query. client i Clients to moje zmienne. Client to model a name to pole z Client
  • Odpowiedz
@morsik: Tak, mniej wiecej o to chodzi. Słabo u mnie z opisami. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Czyli pierwszy widok to po prostu render? Ok, ale jak przekazać to co wpisał użytkownik w pierwszym widoku, do drugiego widoku i wykonać tam zapytanie do bazy?

@Masterczulki dzięki będę próbować też w ten sposób
  • Odpowiedz