Wpis z mikrobloga

#gotowanie #gotowanietomojapasja #gotujzmikroblogiem #gotujzwykopem #jedzzwykopem #kuchnia #pokazobiad

Pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym

- 0,5 kg mięsa mieszanego mięsa mielonego,
- 10 dag ryżu,
- 1 marchewka,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- przyprawa typu jarzynka,
- zioła prowansalskie, bazylia, majeranek,
- kostka rosołowa wołowa,
- mały słoik przecieru pomidorowego.
Sposób przygotowania
1.
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2.
Mięso wyrób z ugotowanym ryżem, marchewką, jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i ziołami do smaku. Uformuj pulpety.
3.
3/4 litra wody zagotuj, dodaj kostkę rosołową, wrzuć pulpety, gotuj przez około 10 minut. Wyjmij i osącz.
4.
Do wody z gotowania pulpetów dodaj przecier pomidorowy, dopraw do smaku ziołami i jarzynką. Sos gotuj aż stanie się gęsty. Do gotującego się sosu włóż pulpety, gotuj jeszcze przez 5 minut.

SMACZNEGO!
Takajedna26 - #gotowanie #gotowanietomojapasja #gotujzmikroblogiem #gotujzwykopem #je...

źródło: comment_BMhUNZhQQJJqvjVnn6jwPZxD7Tp4cFBz.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
@push3k-pro: Tzn się ja już jakiś spory czas nie używam kostek ani wegety zdecydowanie tak jak mówisz sam pieprz i sól do smaku daję. No ale w przepisie była kostka robiłam bez kostki tylko same przyprawy dałam w zastępstwie i wyszło rewelacyjnie
  • Odpowiedz