@astat: U mnie elektryk to by musiał często chyba nocować jakbym go miał do wszystkiego wzywać. Sam zrobiłem prawie połowę instalacji w domu (początkowe rozprowadzenie i rozdzielnie robił elektryk, bo umiał to zrobić ładnie) i w mojej części nie było ani jednego błędu a w tym co robił elektryk były chyba 3 poprawki z czego jedna upierdliwa. Wiadomo, że niektórzy nie ogarniają podstaw i nie powinni się tykać, ale jak się
@soadfan: Coś w tym jest - generalnie uwielbiam się bawić w modyfikacje sprzętów wszelakich, jak do tej pory 2 razy kopnął mnie prąd. W obu przypadkach kopnęła mnie oprawka od żarówki. Ciekawe doświadczenie.
Ostatnio dorobiłem włącznik do lampek choinkowych, świeciły od razu po podłączeniu do sieci. Teraz i tak świecą po wyłączeniu przełącznika - a właściwie jakby się "tlą", widoczne jedynie w nocy. Nie wiem dlaczego. Mam nadzieję, że nie spłonę
@soadfan: znam jedną osobę, która zmarła po porażeniu prądem. Sąsiad coś tam sobie robił w garażu i skończyło się zgonem. Z zawodu był elektrykiem. Różnie to bywa.
@soadfan: A mam takie pytanie do ciebie. Mam taką instalację w wieżowcu. W pokojach idą tylko po 2 przewody bez uziemienia. W łazience i kuchni jest uziemienie, ale nie wiem, czy jest przewód uziemiający, czy po prostu mostek. Na czyj koszt i czy to w ogóle możliwe jest powinna zostać zrobiona modernizacja instalacji w mieszkaniu (wieżowiec z lat 80 kilka lat temu ocieplony). Nie można też naruszać konstrukcji ścian (wtedy grozi
@soadfan: jako elektryk rakłem XD instalacje elektryczną ogarnie średnio rozwinięta ameba, przecież to nie elektryka "przemysłowa", któa wymaga zdecydowanie większej wiedzy.
@plushy: Czytałem na jakimś elektrycznym forum, że niektórzy normalnie pręty zbrojeniowe przecinali, bo im się trafiły. Aż mnie krew w żyłach zmroziła.
#elektryka #januszeelektryki #januszebudownictwa
Wiadomo, że niektórzy nie ogarniają podstaw i nie powinni się tykać, ale jak się
Ostatnio dorobiłem włącznik do lampek choinkowych, świeciły od razu po podłączeniu do sieci. Teraz i tak świecą po wyłączeniu przełącznika - a właściwie jakby się "tlą", widoczne jedynie w nocy. Nie wiem dlaczego. Mam nadzieję, że nie spłonę
@nocnica: Ja znam takiego aktora, Jacek Chmielnik się nazywał.
instalacje elektryczną ogarnie średnio rozwinięta ameba, przecież to nie elektryka "przemysłowa", któa wymaga zdecydowanie większej wiedzy.
@Adrian77: Naruszanie konstrukcji ścian raczej dotyczy sytuacji gdybyś chciał całą ścianę wyburzyć, kable idą płytko.