Wpis z mikrobloga

Od prawie dwóch miesięcy pracuje w nowej firmie która zatrudnia około.80-100 osób. Jestem w tej firmie podobno najmłodsza ale to chyba nie ma znaczenia. Na początku.wszystkim mówiłam #dziendobry i mało kto mi odpowiadał. Teraz mówię tylko kilku osobom bo tylko one odpowiadają, a reszta patrzy się jakbym nie miała za grosz kultury. Ale kiedy dana osoba nie odpowiedziała mi 5 razy pod rząd to co mam za każdym razem mówić? #gorzkiezale #pracbaza.

• 62
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dorotka-wu: masz przerabane z tym "dzień dobry", w korpo zawsze na cześć, co jest mniej dziwne...
Ale to nie ma znaczenia czy jesteś młodsza czy starsza, generalnie zauważyłam, że wszędzie tak jest - część osób odpowiada, część mówi sama a część ignoruje... Potem pracujesz już dłuższy czas, przychodza nowi, którzy dziela się na trzy powyższe kategorie (z przewaga ignorów!) i sama chodzisz i się wkurzasz na te bubki bez wychowania.
  • Odpowiedz
Ehhh cóż zrobić. Akurat u mnie odwrotnie nawet z właścielami firmy jestem na "ty". Znam takie firmy z pracujesz z daną osobą kupę czasu a jest starsza o 7lat i ciągle tylko pan/pani.
  • Odpowiedz
@dorotka-wu: ja w pracy miałem odwrotny problem, u nas była taka kultura że każdy z każdym się witał i od razu było się na "ty", nawet do 60 latki mówiło się na ty xD
w pierwszych dniach non stop każdy mi mówił cześć i to było dość szokujące jak dla mnie
  • Odpowiedz
@dorotka-wu: P-----l ich, Ty wykazałaś się kulturą, oni nie. Zasada wzajemności obowiązuje, jak ktoś Cię olewa to nie można koło niego skakać tylko też go tak potraktować.
  • Odpowiedz
@dorotka-wu: współczuje wam wszystkim takich prac no ale tak to jest jak się w szkole CHCIAŁO uczuć.
Ja częściowo olałem szkołę i sam sobie świat tworzę. Na początku uważany za nieuka ale teraz jak sobie życie ogarnąłem na własnych zasadach to zweryfikowało się kto miał rację.
  • Odpowiedz
@dorotka-wu: ja jak mam takie sytuacje w firmie to specjalnie drugi raz głośno mowie do takiej osoby dzien dobry z takim chamskim ze tak powiem tonem. Wtedy muszą odpowiedziec bo az im sie glupio robi i wstyd xD
  • Odpowiedz
@dorotka-wu: też miałem kiedyś podobnie. Mówiłem wszystkim "dzień dobry", ale nie wszyscy mi odpowiadali więc zacząłem mówić tylko tym, którzy mi odpowiadali.

Jakiś czas później wezwała mnie do siebie kierowniczka, że się ludzie skarżą, że nie mówię "dzień dobry" i jeśli się nie poprawię to mnie wywali ()
  • Odpowiedz
@dorotka-wu: nie ma się co przejmować chyba, że to dla ciebie jakaś praca marzeń. Ja miałem umowę wtedy na 5 miesięcy i kiedy się skończyła stwierdziłem, że nie ma co pracować z chamami i odszedłem, szybko znalazłem lepszą pracę, lepiej płatną z o wiele fajniejszymi ludźmi.
  • Odpowiedz
@dorotka-wu: Bądź bucem jak ja. Ja w bylej pracy nikomu nie mówilem cześć xD Stała cała ekipa przed wejściem na szlugu a ja obok nich i kompletnie w dupie. xD Albo często sami śmieszkowali na zewnatrz a ja siedziałem w biurze i gapiłem sie przez okno xD
  • Odpowiedz