Wpis z mikrobloga

Oglądam "Przyjaciół" i widzę ile jesteśmy lat za nimi.
- Mania na bieganie - u nas dopiero teraz to wchodzi
- Śmieją się z Russ / Rossa - że ma filtr powierza w mieszkaniu. A u nas teraz wszyscy kupują jak jest afera z #smog
- Suszone pomidory - 1995 już się skończył

#przyjaciele #usa #przemyslenia #kultura
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PiratRarog: Fajny wpis.
Miałem to samo wrażenie gdy oglądałem przyjaciół ostatnio.
Teraz USA wyhamowało, Polska przyśpieszyła a czas dystrybucji trendów na świecie dzięki internetowi jest wiele razy szybszy.

Dodam od siebie jeszcze.
- męska torba Joeya - pierwsze męskie torby pojawiły się w Polsce dobre 10
  • Odpowiedz
Dodam od siebie jeszcze.

- męska torba Joeya - pierwsze męskie torby pojawiły się w Polsce dobre 10 lat później

A w momencie gdy oglądałem pierwszy raz czyli chyba jakieś 15 lat temu to abstrakcyjne było dla mnie:

- telewizja kablowa z ogromna ilością kanałów

- aneksy kuchenne
  • Odpowiedz
- wynajmowanie całego mieszkania przez singla

@Microbiusz: ale wiesz że to, jak i wiele innych rzeczy z tego serialu to bullshit i fikcja? Ani wtedy ani teraz ludzi o przeciętnych zawodach nie stać na coś takiego.
  • Odpowiedz
@animuss: Serio? Mnie stać na wynajem mieszkania i sprzątaczkę w Polsce a ich nie? Czemu burzysz takie piękne wizje.

Wydawało mi się że Ross - wykładowca na uczelni ( jego mogło stać na wynajem mieszkania)
Chendler, Joey - na początku mieszkali razem ale mieli całkiem dobre pracę a przynajmniej Chendler na początku tzn. był chyba analitykiem, później Joey był aktorem więc tym bardziej go było stać. Więc wydawało mi się
  • Odpowiedz
@Microbiusz: wiesz oni mieszkają w specyficznym miejscu, bardzo drogim.
Ross: Greenwich Village, czy ty wynajmujesz mieszkanie w apartamentowcu w ścisłym centrum warszawy? $5000 wynajmu miesięcznie, profesorów na takie coś nie stać.
Chandler & Joey - także drogie mieszkanie, ponad $4000 miesięcznie samego czynszu.

Niestety ten serial pokazuje fikcję. Ich mieszkania są w drogich miejscach i bardzo duże, totalnie nierealistycznie by ich było stać na coś takiego.
  • Odpowiedz