Wpis z mikrobloga

Za trzy miesiące zdejmuję aparat ortodontyczny. Jaka jest szansa, że zęby wrócą na swoje miejsce, jeśli będę przestrzegał zaleceń ortodonty i nosił reintainery? Czytałem, że na dolne zęby zakłada się drucik, na górne też? Dolne miałem w miarę proste przed założeniem, za to górne jedynki i dwójki, wystawały mi tak do przodu, że podczas mówienia nie było ich widać. #ortodoncja #zeby #zdrowie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kazodu: Po 15 latach od zdjęcia apratu zęby są nadal proste (gora i dół). Jedyny moment, w którym czułam i widziałam jakąś niewielką zmianę był wtedy, gdy z obu stron rosły mi jednocześnie ósemki. Po ich wyrwaniu (głównie po to by nie niszczyć efektu noszenia aparatu) - wszytsko wróciło do normy.
  • Odpowiedz
@kazodu ja mam stały retainer (drucik) na dole i ruchomy na noc na górę. Niestety jedynka minimalnie mi się cofala w ciągu dnia, więc od roku mam też drucik u góry i ruchomy retainer tez zakładam na noc (do teraz). Wszystko juz na miejscu. Aparat zdjelam niecałe 3 lata temu.
  • Odpowiedz
@kazodu: ja mam druty i na górze, i na dole. Zeby odrobinę się ruszyły pomimo retainera na noc, ale nieznacznie - efekt jest zadal oszałamiający.

U mnie, niestety, retainer będzie stosowany do końca życia - już nie muszę codziennie, ale widzę, że każda przerwa robi różnicę. no i w retainerze nie zgrzytam zębami ;)
  • Odpowiedz