Wpis z mikrobloga

#sysadmin #devops #nginx #administracja #hosting
Jak sobie radzicie z obsługą logów błędów? Chciałbym otrzymywać powiadomienia, kiedy tylko pojawi się coś niepokojącego, ale z drugiej strony, jest tam trochę warningów z czyichś modułów na których kod nie mam wpływu. W idealnym przypadku narzędzie nie powinno wymagać jakiejś szczególnej konfiguracji, tylko samo się nauczyć normalnego stanu i alarmować kiedy na przykład log rośnie 10 razy szybciej, albo pojawiają się niepojawiające się do tej pory wpisy.
  • 6
  • Odpowiedz
@hjkl: Zalezy czego chcesz uzywac.. Jakis logstash/graylog z dobrymi filtrami albo piszesz własny check do Nagiosa/Zabbixa czy co tam masz do monitoringu. Robisz sobie statystyki z logow z paru dni, potem na tej podstawie config i ognia. Jak beda false-positive to trzeba poprawic config i tyle...
Rozwiazan tyle co narzedzi do monitorowania logow.
  • Odpowiedz
@hjkl: Ja nauczyłem się nie przejmować tym na co nie mam wpływu. Problemy po stronie #sysadmin są monitorowane, a jeżeli coś nie jest to po pierwszym razie gdy mnie "ugryzie" już jest. Relacje z deweloperami poukładane są tak, że ich problemami się w zasadzie nie przejmuję do czasu aż nie wskażą z czym po mojej stronie mają problem - szczególnie jeżeli aplikacja sypie "normalnymi wyjątkami".
  • Odpowiedz