Wpis z mikrobloga

@noitakto: za 30 zł możesz zrobić bez problemu smaczne dzienne menu dla 2ch osób. Oczywiście wymaga to umiejętności. Proponuję lazanie na własnym makaronie. Pół kilo mięsa mielonego 4:50, kg mąki na makaron i beszamel 2,50, litr mleka do beszamelu 3,50, margaryna 2,20, pomidorki albo przecierane pomidory na bolognese 3zl. 3 jajka na makaron 1.50. cebulką i inne gowna wg uznania - łączna kwota nie powinna przekroczyć 20 zł. Z własnym makaronem
@zabby: @noitakto: akurat udziec kompletnie nie nadaje się na steka. No chyba że jest cienki i wysmażony ale to wtedy jest jakaś bitka wołowa a nie stek. Z tymi antrykotem/rostbefem też nie zaszalejesz, po kupieniu dwóch nie będzie budżetu na dodatki a te steki z sokołowa też jakoś super smaczne nie są (rostbef twardy, antrykot zdarza się dobry).

Sprawdź przepisy kulinarne, normalnie proponowałbym Gordona albo Jacques Pépin ale ze względu
@noitakto: 1/4 kg ryżu (6,39zl/kg)
2 cebule (2,69zl/kg)
szpinak mrożony hortex (2,79zl za paczke)
bulion (3,45 za butelke)
filety piersi z kurczaka (15,99zl/kg)
czosnek (1,49 sztuka)
przyprawy (~2zl)

Z moich wyliczeń całość kosztuje 28zł (przy ostrym zawyżaniu kosztów) i masz zajebiste risotto 9/11 w skali world trade center
@noitakto A może zielone pesto? Dwie bazylie, kapka oliwy, kilka pistacji, ząbek czosnku, garść tartego sera twardego. To wymieszać z ugotowanym makaronem, do tego wkroić kilka pomidorków koktailowych i podsmażyć na woku.
Wedle uznania - kawałek fileta przygotowanego na parze. Może być z indyka.