Wpis z mikrobloga

• 1
Co sądzicie o diecie na masę z makro 19% białka, 31% węgli, 50% tłuszczy, co dawałoby przy 3500kcal około 166g białka 270g węgli i 195g tłuszczy. Waga zawodnika 82kg, zapotrzebowanie na masę wlasnie okolo 3400-3600 kcal. Chodzi mi o wyrażenie zdania i rozwiania/pogłębienia moich wątpliwości co do wyboru składników energetycznych przez organizm. Czy przez większą podaż tłuszczy i mniejszą podaż węglowodanów organizm nie będzie odkładał któregoś z tych składników energetycznych, co spowoduje zalanie? Mówiąc szczerze, to nie przepadam za węglowodanami, a tłuszcze mi dość trudno zredukować.

Pochodzenie tłuszczy: olej rzepakowy, nabiał(twaróg, masło, ser żółty), migdały, wiórki kokosowe, chude mięsa i okazjonalnie masło orzechowe.

#mikrokoksy #mirkokoksy #silownia #dieta
  • 10
  • Odpowiedz
@GoDHe: Tragedia. 200g W z tłuszczami roślinnymi da Ci masę tłuszczową i choroby. Jak organizm ma się przestawić na dane paliwo jak wlewasz do baku jedno i drugie? Jak jesteś na HF, to musi sięto wiążać z LC, czyli W max 100g, a tłuszcze pozyskujesz przede wszystkich zwierzęce, a nie roślinne. Czyli tłuste śmietany, masło, smalec, z mięsa żeberka, karkówki oraz jaja, tłuste sery. co jakiś czas podroby i tłuste
  • Odpowiedz
@GoDHe: dieta fast foodowa, idz albo w strone tluszczy albo w strone wegli. Czyli albo obcinasz wegle do 100g i reszta tluszcz i bialko albo dajesz 1g tluszczu na kgmc i reszta wegle bialko.
  • Odpowiedz
@GoDHe: Low carb mniej zalewa i jest też dobra na redukcję. Jednak jest trudniejsza w trzymaniu - nie możesz przekraczać węgli, więc częste alko, pizze itp. odpadają. I trochę trwa czasu zanim organizm w pełni zaadoptuje się do efektywnego pozyskiwania tłuszczów z pożywienia.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Gorasul byłem już na keto jak gubiłem bęben rok temu, z tym że podaż węgli miałem niższą, no ale to raczej nic dziwnego. Bardziej mnie ciekawi czy da się wyznaczyć jakiś kompromis między lc, a tym o czym wspomniał @Hank85. Ładowanie węgli ma jakiś sens w tym wypadku?
  • Odpowiedz
@GoDHe: ladowanie weglami sluzy do uzupelniania glikogenu, a jak masz 100g wegli dziennie na low carb to taka ilosc powinna wystarczyc zeby uzupelnic glikogen po treningu, wiec ladowania tutaj niewiele zmieniaja. Chodzi o to, ze insulina to jeden z najbardziej anabolicznych hormonow, im czesciej idzie w gore tym masz lepsze srodowisko do budowania miesni ale tez i odkladania tluszczu.

LC bedzie spoko jesli zalezy Ci na w miare suchej masie,
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Hank85 no dużego ulaństwa wolałbym uniknąć. Raczej zdecyduję się na LC, z pewnością łatwiej będzie mi ograniczyć węgle, niż tłuszcze. Dzięki za nakierowanie
  • Odpowiedz
  • 0
@Gorasul low carb wiecej wybacza. Jak masz zwykle do tych 100g wegli to jak wpadnie jakies ciasto czy pizza to nic sie nie dzieje.
Na HC jest trudniej. Przejechanie wegli czy szczegolnie tluszczy to przynajmniej u mnie dramat..
HC jest dobra jak masz miejsce na duza ilosc aktywnosci. Trening silowy cardio interwaly. Jak masz biedne 3 treningi w tyg to HC moze byc slabym pomyslem. Chyba ze jestes mega chudy.
  • Odpowiedz