Wpis z mikrobloga

Wymiana 4 świec zapłonowych - czas pracy 5 minut. Mechanik skasował mnie 60 zł.
Czy to ja cebuluje czy to on zdziera?
Niestety cenę poznałem po wykonaniu usługi. Mój blad. Myślałem, że zapłacę maksymalnie 20 zl. Spieszyłem się, ale gdybym wiedział ile zaplace, to pojechalbym do sklepu i kupił za mniejsze pieniądze zajebista grzechotke z przedłużka, nasadka i sam bym to wymienił.

Ogólnie ceny niektórych mechaników mnie #!$%@?. Oni biorą więcej niż lekarze specjaliści.

#cebuladeals #mechanikasamochodowa #januszebiznesu #gorzkiezale #wroclaw
  • 165
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@darco3: z pośpiechu i szoku w jaki wprowadziła mnie ta cena nie wziąłem rachunku, więc usługa została wykonana na czarno. Klucze nie potrzebują prądu. Mechanik wymienił je na zewnatrz, więc ogrzewania nie mozna wliczyć w cenę usługi. Uważam, że właśnie 20 zł to uczciwa cena względem trudności naprawy, wymaganych narzędzi i potrzebnego czasu.
  • Odpowiedz
@coo84: wierz mi, nigdy nie wiesz kto poprzednio grzebał i 'wymieniał'. Widziałem już świece wkręcone i zaklajstrowane jakimiś sylikonami, #!$%@? pneumatem tak, że wykręcając wyszły razem z gwintem z głowicy itp. Także 95% przypadków to robota dla małpy, ale w 5% trzeba się nagłowić jak to zrobić, żeby jeszcze bardziej nie #!$%@?ć albo nie kazać klientowi kupować nowego silnika( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Uważam, że właśnie 20 zł to uczciwa cena względem trudności naprawy, wymaganych narzędzi i potrzebnego czasu.

@glxmsc: no dobra, dałem złapać się na baita.
  • Odpowiedz
Uważam, że właśnie 20 zł to uczciwa cena względem trudności naprawy, wymaganych narzędzi i potrzebnego czasu.

@glxmsc:

to otworz wlasny biznes, bedziesz uczciwie wymieniac za 20 zeta. Narzedzie kupujesz ino raz, a wymieniasz caly czas. 60min (godzina)/5min (czas pracy)=12. Czyli beedziesz zarabiac 240 pln/h... wydaje mi sie, ze troche drogo. Max 100 pln za godzine mozesz zarabiac. Czyli 100/12=~8,5 za wymiane 4 swiec. :)

Bedzie uczciwie :)
  • Odpowiedz
@WiewiurPL: oni za 60 mi bramy nie otworzyli niestety. Z tym otwieraniem to się wyżej cenią, bo wymieniali na zewnątrz. Nie wziąłem rachunku bo nie pomyślałem o tym w tamtej chwili z pośpiechu i ogólnego zdziwienia cena, więc usługa poszła bez podatkow. Z resztą ilu z was dostaje paragony czy rachunki od mechaników?

Jak ktoś tutaj ładnie pisal, to wiedza potrzebna do wymiany świecy jest na poziomie małpy, a siła
  • Odpowiedz
@sylwek2k: te wyliczenia oczywiście nijak mają się do rzeczywistości, ale #!$%@? - gdyby był taki dzien, że przyjezdzaliby klienci jeden za drugim na wymianę świec, to w 8 godzin można zarobić prawie 2000zl biorąc tylko 20zl. Zle? ;)
  • Odpowiedz
@glxmsc: a no i te 30 osób (jest 22.36) też dają się kroić na każdym kroku.
Pelikany woda niegazowana w butelce 1,5l za 2zł.
A m3 wody średnio 3zł, #!$%@? złodzieje.
Zdziwiłbyś się ile wystawiam paragonów. Nawet ja Ty nie chcesz.
Ale pewnie sobie myślisz że za te 60 zł to sobie koleś teraz życie od nowa układa

• Odpowiedz
@glxmsc: zależy.
niby 60 PLN, ale przy takiej wymianie świec możesz #!$%@?ć gwint w głowicy, wcześniej musisz przeciścić gniazda świec żeby brud nie wpadł do cylindra. Roboty na co najniej 20-30 minut. plus klucz dynamometryczny, plus czekanie az ostygnie głowica. plus vat, zus,dochodowy, koszt działalności.

ja wole zapłacic ~300 PLN zawymiane kompletu hamulców niz sie z tym #!$%@?ć, mimo że umiem i wiem ze bede mial to tak samo dobrze
  • Odpowiedz
@WiewiurPL: sorry dopiero teraz zauważyłem, że jesteś mechanikiem lub jakims handlarzem, dlatego rozmowa o tym ile wystawiasz paragonów nie ma sensu, bo chodziło mi o wizję z perspektywy klienta warsztatu a nie jego właściciela.

Nie wystawianie rachunków za wykonane usługi to normalne u mechanikow. Kiedy chcesz otrzymać paragon to najczęściej można usłyszeć, że jak z paragon to VAT jeszcze trzeba dopłacić.

Nie wiem w jakiej alternatywnej rzeczywistości żyjesz, ale moja
  • Odpowiedz
Nie wystawianie rachunków za wykonane usługi to normalne u mechanikow

@glxmsc: moim zdaniem nie. mój mechanior bierze tyle samo, zawsze. czy płace gotówką czy karta, jemu to jeden #!$%@?.

kroja jak mogą

@glxmsc: jak jesteś
  • Odpowiedz
@blackphoenix: tak oczywiście powinno to wyglądać. Wykrecenie świec, czyszczenie, dokręcenie kluczem dynamometrycznym. Tutaj jednak jak wspomniałem trwało to 5 minut. Gniazda nie zostały oczyszczone przez mechanika, a dokręcene zostały zwykłym kluczem na wyczucie. Rachunku nie otrzymałem, z roztargnienie nie pomyślałem, ale to chyba sprzedawca powinien zadbac, abym go wziął (w teorii urzędu skarbowego).

Nie uważam się za jelenia, ale niestety doświadczenia z mechanikami mam różne. Zdarzały się sytuacje kiedy mimo
  • Odpowiedz