Wpis z mikrobloga

Siemka webdevowe świry! Mam takie pytanko morze gupie morze mondre nie wiem.
Dotyczy ono baz MySQL.
Otóż jestem wychowany na PHPMyAdmin i w historii mojego januszostwa w webdevie zawsze się nim posługiwałem by robić proste operacje na bazach MySQL jak dodawanie rekordów i tabel, import/eksport baz itd.

Robię sobie obecnie stronkę w wordpressie lokalnie na swoim kompie (xampp) z zamiarem umieszczenia jej na serwerze. Pytanie moje brzmi: jak zimportować dane MySQL z localhosta na hosting, skoro nie ma w tym hostingu PhpMyAdmin (mam wszystkie dane logowania do bazy mysql).

Jedyne co mi przychodzi do głowy do zrobić prosty skrypt php INSERT, ale jestem wzrokowcem i chciałbym mieć wgląd potem w te wszystkie tabele, tak jak to jest możliwe w PHPMyAdmin.

Poradźcie mi, januszowi webdewu, jak się to robi profesjonalnie w takich przypadkach :*

#januszewebdevu #mysql #webdev
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@emte: a jest ssh lub otwarty dostęp z zewnątrz? Wtedy HeidiSQL jest super.

A PMA sam sobie możesz wgrać.

EDIT: Jeszcze jedno - i tak będziesz potrzebował w WP wtyczki do migacji, bo nie da się tego tak po prostu przenieść :)
  • Odpowiedz
EDIT: Jeszcze jedno - i tak będziesz potrzebował w WP wtyczki do migacji, bo nie da się tego tak po prostu przenieść :)

@TwigTechnology: Nie można skopiować plików przez FTP i wgrać do innej bazy MySQL? :o
  • Odpowiedz
@TwigTechnology: Ale gdzie on to zapisuje w plikach czy w bazie? Szczerze mówiąc zawsze działałem na Joomli i tam jedyne co to się zmieniało adres w pliku config xD
  • Odpowiedz
@emte: w bazie. Jak skopiujesz sobie pliki i zawartość bazy na nowy serwer to będziesz musiał odpalić jakaś wtykę do migracji linków.

Ale jeżeli nie masz poserializowanych domen (tylko linki w treści), to możesz w czystym sqlu sobie podmienić edytorem tekstowym.
  • Odpowiedz
@TwigTechnology: @emte: Do tego polecam wordmove - definiujesz sobie środowiska (local, stagging, production) i krótkimi komendami sobie wszystko przenosisz - np "wordmove push -e=stagging -d" = migracja bazy wraz z podmianą wszystkich linków etc (oczywiście z zachowaniem serializacji danych).
  • Odpowiedz