Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem #jessenaglodzie #kuchnia

Zupa ramen
Czyli rosół troszkę egzotyczny

No to w imię ojca i syna, i ducha świetego... ramen!

Składniki:
3-4 udka kurczaka
1 pierś kaczki
4 marchewki
2 pietruszki
1 seler
3 szalotki / dymki
Pęczek szczypiorku
Garść grzybów mun
Kawałek świeżego imbiru - ok. 5-7 cm
Kapusta pak choi (ewentualnie rzymska mini)
Dwie łyżki suszonych wodorostów wakame (jeśli macie trochę nori, też się nadadzą)
Łyżeczka nasion kolendry
Kilka ziarenek czarnego pieprzu
Jedna ostra papryczka
Makaron pszenny (ja użyłem mieszanki mie i chow mein)
Trawa cytrynowa
Olej sezamowy
Sos sojowy
Sos mirin
Sos teryaki
Jajka - po jednym na osobę
Sól
Czarny sezam
Smażone tofu

Grzybki zalać goracą wodą i zostawić na jakiś czas, nie wylewać wody! Można to zrobić kilka godzin wcześniej, ale wystarczy i godzina.
W dużym garnku (ja robię 5 litrów) zalewamy wodą kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu.
Marchew, seler, pietruszkę i cebulę obrać i wymieszać z olejem sezamowym. Wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku - najlepiej na grillu albo z termoobiegiem przez około 20 minut (aż się przypieką) w temperaturze ok. 200 stopni C.
Odszumowujemy wodę w garnku i dorzucamy do kurczaka upieczone warzywa, wraz z kolendrą, pieprzem, grzybami i wodą, w której się moczyły, imbir pokrojony w plasterki i posiekaną papryczkę. Dodajemy posiekaną trawę cytrynową (1-2 szt.)
Całość gotujemy przez około 2 godziny. Doprawiamy do smaku - 2 łyżki stołowe sosu teryaki, 2 łyżki mirin, 2 łyżki sosu sojowego powinny na początek wystarczyć - każdy doprawi sobie jeszcze własną porcję według swojego gustu. Dodajemy troszkę soli.

W tym czasie gotujemy jajka oraz namaczamy w cieplej wodzie wodorosty wakame w osobnej misce. Pamiętajcie, że wodorosty zwiększą swoją objętość tak z 10 razy..
Pak choi lub rzymską kapustę kroimy na pół i kładąc wewnętrzną stroną na patelni, blanszujemy na oleju.
Gotujemy makaron..

Podsmażamy tofu i wykładamy do miseczek. Dodajemy podsmażoną kapustę oraz ugotowany makaron.
Dokładamy wodorosty i przekrojone na pół jajko. Nalewamy bulionu, pamiętając o tym by koniecznie nałożyć każdemu grzyby i odrobinę warzyw. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i czarnym sezamem.
Doprawiamy indywidualnie do smaku mirinem i sosem sojowym.
Polecam podawać z łyżką i widelcem ;)

I zajadamy! Smacznego :)
j.....n - #gotujzwykopem #jessenaglodzie #kuchnia

Zupa ramen
Czyli rosół troszkę egz...

źródło: comment_sMcl22IHil9Trt8qLXXwj7jUmNcAegtL.jpg

Pobierz
  • 13