Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maxoxo: Zdecydowanie prawda. Natomiast fLa hejtu jaki ldci na tego pana z roznych srodowisk jest przeogromna i tego nie popieram. Oczywiscie nie mma tu na mysli tego posta, bo ten jest zupelnie rzetelny i merytoryczny.
  • Odpowiedz
@maxoxo: @ManInBowtie: Nie jestem ratownikiem medycznym, ale jestem jedną z osób, która pisała posty które mogły być przyjęte jako hejt.
Co do pana Pawła Bendarza- to nie rozstrzygam czy ma racje jeśli chodzi o to, czy należało mu pomóc zamiast stosować defibrylatora bo jak sam powiedział on się na tym nie zna. Bardziej mnie martwi to, że karetka jechała ponad pół godziny(to z innej strony), i że sprzęt
  • Odpowiedz
@maxoxo środowisko medyczne kontaktowało się z tym człowiekiem (fanpage "to nie z mojej karetki") to co tam przeczytałem jako wypowiedzi tego człowieka nie pozwala traktować poważnie wszelkich jego śmiesznych "zarzutów". Jedyne co bym tutaj dodał, to według najnowszych wytycznych ERC jeśli działamy w pojedynkę to AED ma pierwszeństwo bezwzględne, jeśli działamy w ekipie, to jedna osoba robi masaż serca a inna przygotowuje AED. Żal mi dupę tylko ściska jak robak nie
  • Odpowiedz
@ManInBowtie Pan nie ma pojęcia o ratowaniu życia, podaje się za eksperta i krytykuje wyspecjalizowane służby uważając, że on by zrobił lepiej.

Fala hejtu nie jest uzasadniona? No cóż, takich ludzi najlepiej gdzieś schować, najlepiej głęboko, tak żeby nie mieli kontaktu ze światem.
  • Odpowiedz
@zakmacher:
To, że nie ma racji wie każdy kto ukończył KPP. Ja też RM nie jestem. Teoria spiskowa jest całkiem ciekawa, ale trzeba poczekać na jakieś wieksze informacje.

@Agemaker:
Pan jakieś tam pojęcie mimo wszystko ma to po pierwsze, po drugie jako jeden z niewielu zrobił to co należało przynajmniej tak wnioskuję z opisu zdarzenia. I po trzecie nie slyszałem, żeby obrywało się ratmedom, a jedynie ratownikom -
  • Odpowiedz
@paramedic44: Pojęcie o udzieleniu pomocy ma. Nie ma pojęcia o procedurach, o nowoczesnym sprzęcie itd. Ale, że się trzeba zatrzymać, pomóc, prowadzić RKO wie. O to chodziło, choć zdaję sobie sprawę z tego jak to zabrzmialo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@mexi:
Imho jakby 99% ludzi miało pojęcie, że trzeba pomóc i prowadzić RKO w przypadku braku oddechu to by było dobrze, RM nie jestem,
  • Odpowiedz
@ManInBowtie: no więc mówię - ma pojęcie takie jak ludzie dookoła - "trzeba pomóc" tylko nie do końca wie jak się pomaga prawidłowo. Zresztą sam fakt, że wykrył oddech (prawidłowy?) a tym bardziej, w jego mniemaniu, puls - to na jakiej podstawie uważa, że trzeba było reanimować (ratownik raczej by powiedział resuscytować)? W jego mniemaniu, elektrodami sprawdza się puls? Jego wypowiedź kompletnie nie trzyma się kupy i brzmi na robienie
  • Odpowiedz
@paramedic44: Powinien był tak zrobić, ale to, że tak nie zrobił nie usprawiedliwia nazywania go debilem, kretynem itd. Tylko z tym się kłócę.

@mexi: No i zgoda prawie pełna, bo nie zgodzę się, że wszyscy ludzie mają pojęcie na zasadzie trzeba pomóc, to raczej w większości działa tak: "Ktoś powinien pomóc (byle nie ja)". Tylko z tym polemizuję ;)
Byłbym zawiedziony gdyby Kukiz'15 poszedł w tym kierunku więc
  • Odpowiedz