Wpis z mikrobloga

#pytanie #rower

Czy to bardzo głupi pomysł zbudować swój rower?

Oczywiscie nie wszystko będzie używane, hamulce, przezutki, łańcuch, koła nowe, jedynie co to rama i widełki to bedzie wiekszy problem...

Chciał bym rowerk koniecznie z full suspension pic rel (nie jestem zawodowocem ale nie chce zeby mnie dupa bolała), koła 27 (moze i 26 pozniewaz mam zaledwie 171cm) nie jestem specjalistą od rowerów, miliona złoty tez nie chce dać za niego.

Udało by mi się zbudować coś sensownego za powiedzmy 3k - patrząc ze średnio wszystko mam za połowę ceny? specjalistą od budowy rowera nie jestem (informatyk here) ale myślę że bym sobie poradził :) Czy nie? Bo tez moze jakiś fachowca zaraz tutaj mnie uświadomić czymś co spali mój "projekt"

Z GÓRY DZIĘKI ZA POŚWIĘCENIE SWOJEGO CZASU :)
NaxZST - #pytanie #rower 

Czy to bardzo głupi pomysł zbudować swój rower? 

SPOI...

źródło: comment_12EogwBSIt3twqq4S5nUNiP4qMgnUfNi.jpg

Pobierz
  • 17
@NaxZST: Nie głupi pomysł, jednak należy pamiętać o standardach jakie są teraz, a jakie były wcześniej. Rzeczy na które bym zwrócił uwagę to oczywiście:
- rodzaj suportu i korby
- rozmiar osi z tyłu oraz piasty
- rozmiar osi z przodu oraz piasty (9, 15, 20)
- długość sterówki w amortyzatorze
- średnica kierownicy i rozmiar mostka
- szerokość opon
@NaxZST: Z takim budżetem i nawet niezłymi cenami na części i tak lepiej zbudować całkiem niezłego hartaila, niż lipnego fulla. Sam porządny używany amor do AM powyżej 1000zł kosztuje.

Jak masz takie upusty to może też i na rower cały niezły rabacik?
@NaxZST: to bardzo dobry pomysł jak ma się wiedzę i wie czego chce. Ale te 3 tysiące to jednak trochę mało, nawet zakładając używane części i te za "pół ceny" cokolwiek to jest.
Największy problem jest z ramą bo na rynku wtórnym nie jest ich dużo a jak już to bardziej enduro/DH w luźnej sprzedaży.
@shusty: Za mniejszą cene (do -50%) mogę mieć tylko używany. A raczej bym chciał mieć wszystko po swojemu i niektóre cześci muszą być nowe (jak mają się popsuć to tylko przeze mnie)
@Ugolf: Wielkie dzięki za wpis. Jak powiedziałem uczę się i każda uwaga jest dla mnie cenna ! :) będe trzymał w głowie to co napisałeś
@jedzczarnekoty: rower będe uzywał moze 0-20h miesięcznie nie chciał bym wiecej dać
@NaxZST: mój kolega złożył sobie rower na częściach lekko używanych 2-3 razy taniej niż gdyby kupił porównywalny nowy. Siedział na allegro, licytował, szukał okazji itd. Więc jeśli masz wiedzę to jak najbardziej się da i można na tym naprawdę nieźle wyjść, zwłaszcza jak licytujesz części takie że ktoś zrobił upgrade roweru i sprzedaje to co mu zalega.

Tyle że jak chcesz szukać prawdziwych okazji to trzeba się przygotować że zajmie to
@Heart: Tak wiem ze nie wszystko będzie od razu, dużo nauki jeszcze przede mną i wiem że jeszcze w trakcie dużo rzeczy jeszcze wyskoczy ale myślę że w pół roku udał by mi się ogarnąć rower który sam mogę skonsturować. Tak napewno wieksza cześć cześci będzie z licytacji :)

Dzięki za wpis!
@NaxZST Zalezy jak masz z tym rabatem, bo za 3 k fulla sie nie zrobi fajnego nawet uzywanego, wtedy lepiej sztywniaka plus amor 160mm i zbudowac solidna baze pod pozniejsza zmiane ramy. Przewaznie takie rowery maja piaste tylnia 12x150, przod 20 mm, korby 83 mm ale roznie moze byc. Glowka ramy najlepiej 1,5 cala, bo wsadzisz tam kazdy amor
@kaktusx22: Ja mam w sztywniaku 140mm i ani milimetra więcej bym nie włożył bo to sens przestaje mieć. Chyba że masz na myśli rower tylko do rąbania w dół, a nie AM który też musi podjechać a nie tylko haratać na singlach. Wg mnie za 3k można złożyć jakiegoś przyzwoitego HT, ale nie będzie to i tak proste.
porządny używany amor do AM powyżej 1000zł kosztuje

Wg mnie za 3k można złożyć jakiegoś przyzwoitego HT, ale nie będzie to i tak proste.

@shusty: co

@NaxZST: każdy mój rower powstawał w taki sposób, to jest dość popularna praktyka
bo za 3 k fulla sie nie zrobi fajnego nawet uzywanego

@kaktusx22: No też bez przesady. Za 3k dało radę parę lat temu kupić coś na BigHicie z Van Rem czy Vanillą razem z jakimś jakimś Domainem 302 albo porównywalnym sprzętem. Ale to też nie był tip top.

Z drugiej strony ja koło 2011 poskładałem za około 6k zjazdówkę na 3 letnim Norco Atomicu z DHX 5.0, 888 RC2x z przodu.
@pietryna123: no to pewnie, że da rade kupić za tyle fulla ale to jest lipne. Jak zaczynałem przygodę z DH to kupiłem duncona cane corso z 2006 z marzocchi junior T 2004 za 3300 no i niby jeździło. Później jak zmieniłem na lapierre 2010 to przepaść a obecnie banshee legend mk II to serio lepszy jest dobry sztywniak zwłaszcza na początek, żeby lepiej rower wyczuć niż słabej jakości full.