Aktywne Wpisy
balticporter +490
Ten remiks „The Sound Of Silence” co puszczają ostatnio w radiu, to powinien zostać zakazany, a autor i rozgłośnie postawione przed Trybunałem w Hadze za zbrodnie przeciwko ludzkości ლ(ಠ_ಠ ლ)
#zalesie
#zalesie
Historycznygagatek +717
Całe życie w jednym miejscu. Kiedyś za dzieciaka największe przekleństwo - wiocha, poniemiecki dom, kawałek ziemi gdzie trzeba ciągle coś robić bo rodzice każą. Teraz wychodzę za ten sam dom z takim widokiem i cieszę się z tego, że tu jestem. ŚP. Tatko miał rację, że jeszcze kiedyś to wszystko docenię. Nie dość, że właśnie zaczynam nowy etap w życiu gdzie jako Przewodnik Sudecki Górski będę oprowadzać ludzi po swoich rewirach opowiadając
#gotujzwykopem #pieczzwykopem #chleb #chlebdomowy #bojowkapiekarska #dasbrot
Czysto żytni da się ale nie tylko z ciemnej mąki, zakwas z trójfazowej metody detmoldzkiej (na przykład) i ciasto trochę bardziej suche. I podsypać np. Mąką ryżową.
Ewentualnie użyć tkaniny lnianej w koszu.
Robiłem, fajny wyszedł, choć nie tak jasny jak widziałem na stoisku niemieckiej piekarni na Whitecross Street food market. Koleś trochę mi opowiadał, ale chyba nie chciał opisać całego procesu.
Osobiście stosuję superprosty przepis gdzie ciasto wyrasta bezpośrednio w blaszce przez ~1.5h - robię taki chleb 3x w tygodniu. Dlatego trójfazowe zaczyny sobie odpuściłem :-)
Ładne nacięcia :)
Co masz na myśli pisząc "żytni ciemny"? Duża ilość mąki razowej? Jakieś konkretne proporcje?
BTW: Bardzo fajna angielszczyzna na tym blogu!
Alternatywna wersja z jasną żytnią jest podoba w proporcjach i też jaśniejsza.
@Soulmyr: nożem przy krojeniu.
@Pomaraczowy: @synkopa: @haxxx: jeszcze środek