Wpis z mikrobloga

#podatki #biznes #januszebiznesu
Mireczki. Załóżmy, że mam jednoosobową działalność, która prowadzi powiedzmy usługi informatyczne. Jednocześnie chciałbym dorobić sobie jako jutuber. Moim pomysłem byłoby kręcenie filmików z jazdy samochodem. Czyli za każdym razem gdy jadę autem odpalam kamerkę, a potem w domu montuję z tego jakiś klip i puszczam na yt. Czy w związku z tym przysługiwałoby mi odliczenie pełnego vatu na zakup samochodu i paliwa z racji tego, że samochód byłby używany wyłącznie w celu prowadzenia mojej działalności zarobkowej?
  • 12
@FuriousViking: Ale mogłbym rozszerzyć swoją działalność gospodarczą o 59.11.Z Działalność związana z produkcją filmów, nagrań wideo i programów telewizyjnych. To nie jest tak, że nie można mieć działalności która zajmuje się np handlem samochodami i uprawą marchewki.
@rydes: Jak sam to ująłeś - działalności zarobkowej. Jeśli Youtube będzie generował dochód, zgłosisz samochód na odpowiednim druku do odliczenia 100% i będziesz prowadził ewidencję przebiegu pojazdu dla celów VAT (ze stanem licznika) to powinno być OK. Kilometrówka powinna szczegółowo opisywać całą przejechaną trasę i wskazywać co to za czynność służbowa została wykonana.
@rydes: Zamiast kombinować to po prostu kup auto na DG i możesz odliczać jako np. dojazd do klienta, spotkanie z klientem. Będąc właścicielem nawet w niedziele możesz kupić paliwo
@rydes: też będzie tylko 50%, ja ci się opłaca i to pomyśl o założeniu przynajmniej 3 sp zoo, wtedy auto na jedna firmę, umowa wynajmujesz na kolejne i paliwa re fakturujesz i jesteś w stanie całość odpisać, oczywiście do tego potrzebna jest mega ogarnięta księgowa
@rydes: Przede wszystkim takiego samochodu nie zaparkujesz pod miejscem zamieszkania, gdyż wtedy nie da się rozdzielić czy jest to czynność służbowa czy prywatna (nawet jeśli oficjalnie prowadzisz tam działalność). Więc musiałbyś mieć zewnętrzne miejsce, np. wynajęte biuro pod którym parkujesz na czas gdy samochód nie jest używany.

Dodatkowo ustawodawca określił, że taki samochód wykluczony jest z użycia w przypadkach niezwiązanych z DG - przejazd do kościoła możesz nagrać, objechać kościół i
@rydes:
Nie można mieć dwóch jednoosobowych dg, ale pod jedną prowadzić można wiele czynności - istotne, aby dopisać kody PKD. Przychody i dochody (przychód - koszty) są sumowane, bo to jest jedna działalność.

Racja, że takim autem nie możesz podjechać pod dom, kościół (były sytuacje, że urzędnicy jeździli za takimi osobami, które zgłosiły użytkowanie auta firmowego więc musi mieć jakieś miejsce, gdzie auto będzie odstawiane.

Oczywiście musi być ono zgłoszone w