Co z systemów/sprzętu potrzebne jest małemu ISP (pytam ogólnikowo, ale na sieciach się dobrze znam)? Chce wziąć większe łącze od dużego ISP i podzielić je na parę lokali. Czy muszę się martwić jakimiś dziwnymi logami czy to wszystko zostaje po stronie dużego dostawcy? Jakieś niuanse które będą na mnie czekały podczas wdrożenia? Ma ktoś z tym doświadczenie albo pracował u jakiegoś dostawcy? #siecikomputerowe #isp #linux #sysadmin
@carlo497: Ze sprzętu to będziesz potrzebował jakiegoś routerka który pozwoli Ci egzekwować limity prędkości i odcinać niepłacących oraz jakiegoś systemu i serweraka który będzie zarządzał płatnościami (np. LMS). Całość może być na jednym komputerze, ale sugeruję by za routerek robił jakiś Mikrotik, a serwerek niezależnie.
PS: Chcesz rozpoczynać działalność jako operator telekomunikacyjny czy tak sobie dorobić udostępniając internet sąsiadom?
@maniac777: gdzie wprowadziłem, są to obowiązki na rzecz obronności, bezpieczeństwa państwa oraz bezpieczeństwa i porządku publicznego, prawo telekomunikacyjne dział VIII. ale dostawca musi wskazać osobę odpowiedzialną
@maciejkaczkowski: To jeszcze wskaż przepis który w wypadku "braku logów" przenosi odpowiedzialność z klienta na operatora (skoro ten odpowiada "za nich").
@maniac777: bez logów będziesz musiał się tłumaczyć za swoich użytkowników. Operator nad Tobą wskazuje Ciebie, Ty musisz wskazać swoich użytkowników - to działa w tą stronę.
@maciejkaczkowski: "Się tłumaczyć" czyli co konkretnie Cię czeka poza napisaniem pisma że nie masz? (które i tak musiałbyś napisać odpowiadając co masz) :)
Powiedz mi... skąd się biorą te ludowe mądrości bo zawsze mnie to zastanawiało.
co konkretnie Cię czeka poza napisaniem pisma że nie masz?
@maniac777: Na pewno nie spotkają Cię przyjemności, skoro logowanie tych rzeczy jest obowiązkowe, narzucone prawnie. Trochę tak jakbyś pytał "co mnie spotka jak będę jeździł bez tablicy rejestracyjnej".
@maciejkaczkowski: Eh... czyli nie dowiem się skąd się biorą takie mądrości... Skoro brniesz dalej to jeszcze zapytam z czystej ciekawości:
Kara finansowa w oparciu o jaką podstawę prawną? :)
Tak informacyjnie... w prawdzie od jakichś 2 lat nie współpracuję już z operatorami telekomunikacyjnymi i mogę nie być na bieżąco, ale piszę w oparciu o kilkunastoletnie doświadczenie w tej sprawie. Odpowiadałem na pisma, sądów, prokuratur, policji, ABW, CBA etc... zdarzyło się w tym
@fervi: Dostaje światło i mogę z nim robić co chcę, pytałem 3 razy czy na pewno ( ͡°͜ʖ͡°) @maciejkaczkowski: Masz jakiś konkret w postaci ustawy bądź wiesz czy wystarczy, że ten user o tej godzinie wyszedł na świat z tego ip i na ten port? @maniac777: Celuję w mikrotiki właśnie. Patrzeć na switche L2 czy obciążenie sprzętu wyjdzie w praniu
Obowiązkowa to jest pomoc organom ścigania i udostępnienie zgromadzonych danych. Obowiązkowe jest też prowadzenie dokumentacji pozwalającej na fakturowanie klienta i rozpatrzenie jego reklamacji. Za brak danych na temat poszczególnych połączeń nawiązywanych przez klienta nie ma żadnych sankcji.
zgodnie z brzmieniem przepisów (art. 180a- 180d) ustawy Prawo telekomunikacyjne w brzmieniu obowiązującym do 21 stycznia 2013 roku, na operatorów publicznej sieci telekomunikacyjnej oraz dostawców publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych, nałożony został
@carlo497: Switch nigdy nie jest problemem i jak na start to cokolwiek nie kupisz to różnicy nie będziesz w stanie zauważyć (chyba ze switche planujesz kupować zarządzalne). Co do Mikrotika to zależy od łącza i ilości klientów. Na początek możesz zainteresować się czymś w rodzaju RB2011.
@JakisTakiNick: To jeszcze znajdź definicję tych danych telekomunikacyjnych i ustal co konkretnie jest obowiązkowe :). Podpowiadam: nie są to połączenia TCP. Poza
@maniac777: Tego malucha to ja zabijam firmą dwudziestoosobową. Działa, ale CPU na 100% i 10MB/s przez vpny to standard. Muszę przejrzeć jak wydajność wzrasta wraz z ceną, ale właśnie taki sprzęt chce wrzucić na brzeg.
@maniac777: Nie mówię o retencji, ale o obowiązku. Twierdziłeś że go nie ma, to masz paragraf który twierdzi jasno, że jest.
Co do pytania o to jakie to są "dane telekomunikacyjne", to jest napisane, że dane mają być przechowywane od momentu połączenia lub próby nawiązania połączenia, więc jakie to mogą być dane? Oczywistym jest, że musisz mieć zapisane jaki klient jaki miał przydzielony adres IP podczas połączenia z danego adresu IP
@carlo497: Rozmawiamy o routerku na brzeg z prostym FW i limitami prędkości dla klientów, a nie o koncentratorze VPN z szyfrowaniem. Poza tym nie powiedziałeś ile masz tam łącza i klientów.
operator publicznej sieci telekomunikacyjnej oraz dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych są obowiązani na własny koszt:
1) zatrzymywać i przechowywać dane, o których mowa w art. 180c, generowane w sieci telekomunikacyjnej lub przez nich przetwarzane, na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przez okres 12 miesięcy, licząc od dnia połączenia lub nieudanej próby połączenia, a z dniem upływu tego okresu dane te niszczyć, z wyjątkiem tych, które zostały zabezpieczone,
Oczywistym jest, że musisz mieć zapisane jaki klient jaki miał przydzielony adres IP podczas połączenia z danego adresu IP lub próby połączenia.
@JakisTakiNick: Jak klienci łączą się przez PPPoE, PPPoA czy inne PPP to informacje po nawiązanych połączeniach. Jak mowa o telefonach to informacje o nawiązanych połączeniach telefoniczncznych. Nie ma wymogu rejestrowania poszczególnych połączeń L3 wewnątrz połączenia telekomunikacyjnego. Co więcej nie ma też wprost sankcji w wypadku braku tych danych...
#zwiazki #film #filmnawieczor Polecicie jakiś film do obejrzenia z panną? Coś zmysłowego, z nutką erotyki i dobrze by było aby nie był to gniot w atylu greja czy 365 dni.
#siecikomputerowe #isp #linux #sysadmin
PS: Chcesz rozpoczynać działalność jako operator telekomunikacyjny czy tak sobie dorobić udostępniając internet sąsiadom?
Powiedz mi... skąd się biorą te ludowe mądrości bo zawsze mnie to zastanawiało.
@maniac777: Na pewno nie spotkają Cię przyjemności, skoro logowanie tych rzeczy jest obowiązkowe, narzucone prawnie. Trochę tak jakbyś pytał "co mnie spotka jak będę jeździł bez tablicy rejestracyjnej".
http://forum.infor.pl/topic/368897-policja-chce-logi-serwera-ktorych-nie-ma/
Kara finansowa w oparciu o jaką podstawę prawną? :)
Tak informacyjnie... w prawdzie od jakichś 2 lat nie współpracuję już z operatorami telekomunikacyjnymi i mogę nie być na bieżąco, ale piszę w oparciu o kilkunastoletnie doświadczenie w tej sprawie. Odpowiadałem na pisma, sądów, prokuratur, policji, ABW, CBA etc... zdarzyło się w tym
@maciejkaczkowski: Masz jakiś konkret w postaci ustawy bądź wiesz czy wystarczy, że ten user o tej godzinie wyszedł na świat z tego ip i na ten port?
@maniac777: Celuję w mikrotiki właśnie. Patrzeć na switche L2 czy obciążenie sprzętu wyjdzie w praniu
@maniac777: @carlo497:
@JakisTakiNick: To jeszcze znajdź definicję tych danych telekomunikacyjnych i ustal co konkretnie jest obowiązkowe :). Podpowiadam: nie są to połączenia TCP. Poza
@maniac777: Tego malucha to ja zabijam firmą dwudziestoosobową. Działa, ale CPU na 100% i 10MB/s przez vpny to standard. Muszę przejrzeć jak wydajność wzrasta wraz z ceną, ale właśnie taki sprzęt chce wrzucić na brzeg.
Co do pytania o to jakie to są "dane telekomunikacyjne", to jest napisane, że dane mają być przechowywane od momentu połączenia lub próby nawiązania połączenia, więc jakie to mogą być dane? Oczywistym jest, że musisz mieć zapisane jaki klient jaki miał przydzielony adres IP podczas połączenia z danego adresu IP
@JakisTakiNick: Jak klienci łączą się przez PPPoE, PPPoA czy inne PPP to informacje po nawiązanych połączeniach. Jak mowa o telefonach to informacje o nawiązanych połączeniach telefoniczncznych. Nie ma wymogu rejestrowania poszczególnych połączeń L3 wewnątrz połączenia telekomunikacyjnego. Co więcej nie ma też wprost sankcji w wypadku braku tych danych...