Wpis z mikrobloga

Wyplenienie analfabetyzmu to chyba największe osiągnięcie PRLu..

@CrtZ: To jak powiedzieć, że lądowanie na księżycu było możliwe dzięki PRL, bo akurat za jego władzy wylądowano na srebrnym globie.

Myślisz, że bez komuny analfabetyzm by nie zniknął?
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Tical25 zniknął by wolniej. Komuna postawiła szkołę w prawie każdej wiosce, a jak nie to postawiła przystanek na który przyjeżdża ł autobus
  • Odpowiedz
Komuna postawiła szkołę w prawie każdej wiosce, a jak nie to postawiła przystanek na który przyjeżdża ł autobus

@MKULTRA: Jaka komuna była we Włoszech, które miały znacznie większe problemy z analfabetyzmem, a jakoś sobie poradziły?
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@JudeMason Wrocław bardzo ok jest, tylko nie ma gdzie uciec. U siebie Idę w obojętnie w którą stronę pół godziny i albo jestem pod lasem albo nad jeziorkiem albo gdzieś między polami.
  • Odpowiedz
@MKULTRA: Z tym że ja nie pisałem o kwestii prowincja vs duże ośrodki tylko o różnicach między regionami. W obrębie regionów też są przecież prowincje i to właśnie między prowincjami tak naprawdę były w międzywojniu gigantyczne różnice, a nie między powiedzmy Lwowem czy Wilnem a Katowicami czy Poznaniem, bo tu jakichś wielkich dysproporcji nie było. Nie wiem jakimi dogami doszedłeś do wniosku, że PiS reprezentuje obecnie całą prowincję. Ja znam sporo
  • Odpowiedz
Dlatego jesteśmy skazani na rządy ciemniaków bo wyborcami są ciemniaki.

@havermeyer: Ty wcale lepszy nie jesteś. Nie ma większego wyrazu ciemniactwa niż pogarda dla swoich.
  • Odpowiedz
@MKULTRA: Siebie to będą reprezentować kosmici jak tu przylecą, a partie polityczne są pochodną społeczeństwa, z którego się wywodzą ich członkowie. Wizja zgodna z przekonaniami danego ugrupowania na temat tego jak ma wyglądać życie w kraju, którą to wizję chce narzucić jest zawsze mniej więcej zgodna z ogólnymi oczekiwaniami różnych tam grup społeczeństwa, bo żeby powstało coś takigo jak partia polityczna to musi istnieć najpierw pewien grunt, ferment. Jest to rzecz
  • Odpowiedz
pokrywa sie mniej więcej z wynikami wyborów - wschód jest PiSu, zachód PO. Dlatego jesteśmy skazani na rządy ciemniaków bo wyborcami są ciemniaki. PiS nie będzie wspierać nigdy edukacji czy rozdziału kościoła od państwa bo by sobie strzelił w kolano.

@havermeyer: Ale masz świadomość, że na Ziemie Odzyskane przenosili się ludzie właśnie z terenów z największym analfabetyzmem, a tereny gdzie głosuje się na PiS to jednocześnie tereny z wyższą zdawalnością matury
  • Odpowiedz
nie oszukujmy się w naszych żyłach nie płynie żadna krew sarmacka, tylko wóda i gnojowica.

@MKULTRA: Chyba w twoich ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja dosyć dobrze znam swój rodowód na 300 lat wstecz.
  • Odpowiedz
Jaka komuna była we Włoszech, które miały znacznie większe problemy z analfabetyzmem, a jakoś sobie poradziły?

@Tical25: Całkiem silna. Przez 50 lat stanowiła główną siłę opozycyjną, czasami wobec rządów socjalistów. Środkowe Włochy, w szczególności Bolonia były rządzone przez komunistów przez baaardzo długi czas.

Mozesz sobie gdybać 'co by bylo', ale faktem jest, ze to PRL wypełnił analfabetyzm i nie rozumiem, czemu macie taki problem z przyznaniem tego. To nie sprawia, ze
  • Odpowiedz
to PRL wypełnił analfabetyzm i nie rozumiem, czemu macie taki problem z przyznaniem tego.

@CrtZ: Bo nie jest zasługą PRLu, że istniał w takich czasach. Chwalenie go za szkoły jest przejawem syndromu sztokholmskiego, bo tacy ludzie są wdzięczni za coś co i tak by było.
  • Odpowiedz
Myślisz, że bez komuny analfabetyzm by nie zniknął?

@Tical25: Prawactwo nigdy by nie dopuściło do darmowej edukacji bo niepiśmiennych chłopów lepiej się wykorzystuje.

Zresztą dzisiejsza prawica forsuje to samo. Tylko drogie prywatne szkoły, nie każdy musi umieć czytać i pisać, aby obsługiwać maszynę w fabryce.
  • Odpowiedz