Wpis z mikrobloga

Jako człowiek który patrzy ciągle trochę z boku, i trochę starszy niż większość wykopków (ale też nie zgred, po studiach ledwo jestem) i już na swoim to się wypowiem odnośnie ostatnia #afera z #solgaz

Reklamować poważną firmę na portalu gdzie siedzą głównie dzieci, w dokładnie taki sposób, w miejscu gdzie celebrytą stajesz się za rozdanie kubków czy długopisów, albo po prostu napieprzanie gównowpisów na masę. Później idziesz do telewizji, której na Wykopie (czyli głównym miejscu rozreklamowania swojego produktu) nie lubią, trzaskanie sobie zdjęć z osobami których się tu nie znosi, robienie w kółko memów na jedną modłę żeby zdobyć gimboplusy i jednocześnie irytować resztę, zakładanie sobie drugiego oficjalnego profilu (swoją drogą, ciekaw jestem co na to sam Solgaz - ja bym to odebrał jako oddzielanie się od firmy i psucie wizerunku) nie wiadomo na co, bo jedyne co miał do przekazania to reklama. Następnie samozwańczy "czarodziej od marketingu" i opinie bordo zamiast certyfikatów ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ludzie, ja nie tak dawno przeprowadzając się do nowego mieszkania musiałem kupić całe wyposażenie łącznie z kuchnią, i mimo gazu w ryczałcie o płytach Solgazu nawet nie pomyślałem, znaczy inaczej - nie pomyślałem o ich kupnie. Dwie rzeczy które mnie odpychały - Pan PRowiec i jego dziecinne podejście do sprawy, oraz po prostu nieco mądrości życiowej przez co wiem jak takie płyty działają. Kupiłem sobie zwykłą płytę gazową, których za cenę jednej Solgazu kupiłbym 4. Taką srebrną szczotkowaną, z WOKiem, ładną bardzo, fajnie się czyści, szybko się gotuje, nie ma bezwładności cieplnej. Mam ją dwa lata, wygląda jak ze sklepu. Teraz pomyślcie, że nawet jeśli Wam się porysuje taka płyta albo usyfi po paru latach, to możecie bez problemu kupić drugą za grosze, później trzecią, czwartą i dopiero wyrównacie cenę płyty Solgaz. My nie gotujemy tyle żeby oszczędność 50% gazu w jakikolwiek sposób mnie interesowała, po prostu nie zawracam sobie głowy o te grosze. I tutaj dochodzimy do sedna afery:

Myślę, że ludzie mają gdzieś tą oszczędność gazu. Mają gdzieś certyfikaty, ogólnie mają gdzieś wszystko co się porusza w temacie. Moim skromnym zdaniem, chodziło po prostu o przelanie czary goryczy, koleś od marketingu przesadził, to jego arogancja doprowadziła wykopków do tej sytuacji. A że na wykopie jest sporo osób mądrych, to potrafią przegadać czarodzieja i wytknąć błędy - w przeciwieństwie do osób plusujących głupie obrazki, gdzie był festiwal słodzenia.

Mimo że nie darzę Pana Czarodzieja sympatią po jego dokonaniach, to nie życzę mu źle i mam nadzieję, że to go czegoś nauczy (jest młody, tak samo jak ja, my się ciągle uczymy) i trochę spoważnieje. Pomysł z wykopem był dobry, tylko trzeba celować w inny target - bo ja też mógłbym reklamować silniki diesla po przedszkolach, dać im parę cukierków i idźcie głoście w świat że firma Bambro sp. z o.o. sprzedaje najlepsze silniki bez oleju, ale kto ich będzie słuchać, no i najważniejsze - kto z nich taki silnik kupi?
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@a__s: musiala bys zmienic swoje postepowanie, mentalność aby miec dobrą opinie, niestety jesteś typową polką wiec nigdy to nie nastąpi. Tymczasem ciągle manipulowanie faktami, hipokryzja i bany na lewo i prawo. Sprzątasz śmieci co nie. Powiedz komu trzeba ze nie mozna edytowac posta kiedy ktoś go zgłosi, zapomnialem dodac +18 i nie moglem edytowac moderatorko
  • Odpowiedz
@Bambro: zgadzam sie z toba, wykop to w wiekszosci ludzie mieszkajacy ze starymi. ja rowniez jak kupowalem wyposazenie domu to nie przyszlo by mi do glowy, by wydac 2k na plyte do gotowania. kupilem indukcje za okolo 1k o ile dobrze pamietram (BEKO) i jestem bardzo zadowolony. po 3 latach wyglada jak nowa.
  • Odpowiedz
@Bambro: Cześć tych ludzi pracuje ma domy, rodziny i niekiedy dobrą pracę. Btw to że ktoś jest "na swoim" nie oznacza że mentalnie nie pozostał gimbem. Przykre ale prawdziwe.
  • Odpowiedz
@Bambro: mentalność internetowa jest taka, że nawet poważne osoby potrafią zachowywać się jak jakaś patola mentalna. Anonimowość w necie zdejmuje wszelkie hamulce. Dlatego tak to wygląda. Tu nie chodzi o wiek.
  • Odpowiedz
@Bambro: tak tak bron januszowbiznesu, ktorzy polecaja swoj wlasny produkt. xD czlowiek wchodzi poczytac opinie, a tu festiwal lizania sie po jaj, z jednego ip najpewniej. toz to chore. za to powinny byc sowite kary.
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: Najłatwiej takie dane wyciągnąć z analyticsa. Ale są też firmy, które zajmują się tego typu badaniami - czasem korzystamy z ich usług. Co do bycia "użytkownikiem" - nie rozróżniamy tego w ten sposób. Użytkownikiem jest każdy kto korzysta z serwisu, są jednak użytkownicy zalogowani/zarejestrowani, którzy tworzą wykopową społeczność i są użytkownicy niezarejestrowani (zdecydowana większość), którzy jedynie przeglądają treści.
  • Odpowiedz