Wpis z mikrobloga

wszystko zależy od tego ile będziesz miał zysku na takim kopaniu

@MysGG: Wg mnie nie zależy od zysków. Definicja działalności wykonywanie jej w sposób ciągły i zorganizowany. Kopanie btc jest właśnie czymś takim. Jeśli założę sklep spożywczy na osiedlu i moje zyski to 30 zł/mc, nie oznacza, że mogę sobie odpuścić dg ;).
@MysGG: Wiem, ale to bardziej będzie to forma zabawy. Mam Raspberry Pi, które ledwo co jest obciążone. I przy zerowym obciążeniu chciałem ustawić, by uruchamiał się skrypt kopiący... Ale trudno. Dzięki za pomoc.
EDIT: Ale Bitcoiny w polskim prawie nie są uznawane za walutę? W takim razie, czy to jest traktowane jako dochód(nie wymiana BTC na cokolwiek, tylko kopanie)?
@LinuxMirek: Idę o flaszkę, że przez rok wykopiesz mniej niż na opłatę transakcyjną.
A jeśli chodzi o bitcoiny z innych źródeł...interpretacji jest wiele. Generalnie to dochód jak każdy inny i powinieneś go opodatkować jako dochód. W praktyce jeśli nie są to stałe dochody (kilkadziesiąt tysięcy rocznie) to raczej nikt się do Ciebie nie przyczepi.
@LinuxMirek: Wiesz...Tyle co urzędów skarbowych tyle interpretacji. Jeśli otrzymujesz bitcoiny w ramach zapłaty za jakaś pracę to pewnie tak samo jak byś otrzymywał złotówki. Jeśli sprzedajesz coś za bitcoiny, to może kwalifikuje się pod działalność gospodarczą? Jeśli grasz na giełdzie krypto-alt to pewnie powinieneś rozliczać to tak samo jak grę na giełdzie akcji.