Wpis z mikrobloga

#elektronika i trochę też #arduino bo to do niego chce przyłączyć: właśnie mi przyszły od chińczyka wyświetlacze 7segmentowe 1,8cala, jak to właściwie przyłączyć? w sensie jakie rezystory dawać, jaki tranzystor? tu jest datasheet czy ja dobrze rozumiem, że 20mA mam wymusić? jak liczyć piny ? tak jak leży wyświetlaczem do góry, czy odwrotnie?
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tymian: widzisz, szukając nie spojrzałem do spisu treści i poddałem się przy 100 stronie ;d zaraz zajrze :) a i tak chyba mi się teraz procekk przy 2000 resetuje, właśnie to sprawdzam ;) a docelowo mam mieć 5 segmentów tylko mi brakło płytek stykowych
  • Odpowiedz
@zuberek1990: taaaa, tylko Ty potem prąd z całego segmentu puszczasz spowrotem przez proca przez wspólną katodę/anodę. W aktualnej sytuacji jest bezpiecznie (zmierz sobie prąd), ale przy docelowym założeniu 10mA na segment przy cyfrze 8 masz 80mA przez jedną nogę procka, no to jest już nie halo. Wiem że atmega wytrzyma to przez krotką chwilę, ale po czasie może jebnąć bonding wire czy co tam w środku mają.
  • Odpowiedz
@Tymian: słusznie prawisz kolego, to ma być prezent dla trenerki, to muszę się postarać, muszę spojrzeć, czy ścieżka w nano z usb do pinu 5V idzie przez procka czy nie, bo będe musiał inaczej robić dodatkowo gniazdo (ma być zasilanie z micro usb)
  • Odpowiedz
@zuberek1990: nie rozumiesz mnie. Cały prąd który płynie przez wyświetlacz jest dostarczany (source) i odbierany (sink) przez mikrokontroler. Wyświetlacz nie posiada bezpośredniego połączenia z VCC albo GND. Kiedy zapalisz cyfrę 8 to teoretycznie osiągasz przepływ prądu przez 1 nogę procka 70mA (wspólna noga wyświetlacza) oraz po 10mA przez każdą na segment.
  • Odpowiedz
@zuberek1990: tak powinno być w przypadki kiedy masz prąd większy niż ~5mA na segment. W Twoim przypadku zasilasz diody zbyt niskim napięciem więc one pobierają bardz, ale to bardzo mało prądu. Weź miernik do ręki i zmierz.
  • Odpowiedz
@Tymian: musiałbym zejść do samochodu po miernik, bo tu mam tylko woltomierz, a nie chce mi się ;D, a widzę, że mam ze 20szt bc337, więc poprostu je dodam :D, tylko gniazdo USB muszę sobię kupić. Ale najpierw sprawdzę schemat tego nano, czy 5V i GND nie jest z gniazda wyciągnięte
  • Odpowiedz
@Tymian: już sprawdziłem, ścieżki do 5V i GND są wyprowadzone z gniazda USB, a więc z nich zasile moje bc337, a prockiem będe tylko sterował :) wtedy powinno wytrzymać. Czy coś w mojej logice nie gra?
  • Odpowiedz
@zuberek1990: no wydaje mi się dziwne na chłopski rozum puszczać zasilanie przez strukturę wewnętrzną procesora projektując płytkę :P

Musisz porządnie przysiąść do dokumentacji i czytać i robić żeby się z tym oswoić.
  • Odpowiedz
@zuberek1990: włącz myślenie :D

to co chciałeś sprawdzić (czy vcc jest bezpośrednio z gniazda usb) jest bez sensu to tak jest z założenia!

Jeśli ktoś (projektant aruino) stwierdziłby że puści usb na procka a potem wyprowadzi vcc na płytce z procka to:
1. zostałby przez ludzi nadziany
  • Odpowiedz