Wpis z mikrobloga

#elektronika i trochę też #arduino bo to do niego chce przyłączyć: właśnie mi przyszły od chińczyka wyświetlacze 7segmentowe 1,8cala, jak to właściwie przyłączyć? w sensie jakie rezystory dawać, jaki tranzystor? tu jest datasheet czy ja dobrze rozumiem, że 20mA mam wymusić? jak liczyć piny ? tak jak leży wyświetlaczem do góry, czy odwrotnie?
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dzonzi: znalazłem, ale jak widzisz nie byłem pewien co do tego czy prawidłowo odczytałem, a kolega Tymian potwierdził mi, że dobrze i poprawił moją logikę :) (ja bym wymusił maks, a okazuje się, że nie należy)
  • Odpowiedz
@zuberek1990: Jakbyś przeczytał to co ci wysłałem to byś wiedział

Next add a 330 Ohm resistor between each of the other connections to the Arduino.

Na wyjściu masz 5V, więc prąd płynący przez rezystor będzie wynosił 15 mA. Tyle wystarczy do tego wyświetlacza.

Za mało czytasz, musisz więcej czytać, a mniej pisać.
  • Odpowiedz
@Dzonzi: a co Ty człowieku nie rozumiesz, że rozmawiasz z elektrykiem nie elektronikiem? mam większy wyświetlacz niż na tych wysztkich tutkach, to odrazu pomyślałem - im większe źródło, tym większy prąd. Teraz już wiem, że się myliłem. Po za tym, jak już miałem odpowiedź od Tymiana, to nie wczytywałem się w to, co Ty mi pisałeś.
  • Odpowiedz
@zuberek1990: Z czego czerpiesz/czerpałeś wiedzę? Na początek przydałby mi sie znajomość schematów elektrycznych i AKPiA, ale strasznie ciężko je znaleźć, bo przeważnie sa tajemnicą biznesową ;/
Z czego uczyłeś się programowania PLC?
  • Odpowiedz
@Dzonzi: wszystko od starszego kolegi ;) on trochę z książek, różnych kursów u producentów, i z praktyki. Ja od niego, byłem na kursach podstawowych z beckhoffa i indusoftu, i trochę praktyki (2 lata temu skonczyłem studia bez tytułu, ale zaoczne, pracuję od 5 lat w zawodzie)
  • Odpowiedz
@zuberek1990: To ciężko trochę, bo chciałem iść na wakacje na praktyki czy staż no i przydałoby się dobrze znać schematy elektryczne, tak że jak widze schemat to od razu wiem co i jak podłączyć i jak to działa.

Po nowym roku będę robił też SEP ale to jest raczej słabe uprawnienie i bardziej takie zapchaj dziurę ;/

Jedynie PLC fajne się uczyć w domu, ale po polsku strasznie ciężko coś
  • Odpowiedz
@Dzonzi: słownictwo trzeba przyswoić, w tym zawodzie są wielkie braki polskich dokumentacji. Ze schematami Ci nie pomogę, ale symbolika jest dość prosta, spróbuj poszukać po necie. Z polskich dokumentacji PLC codesys coś ma ;)
  • Odpowiedz
@zuberek1990: w tym wyświetlaczu każdy segment(a,b,c,d,e,f,g) składa się z 3 diodek szeregowo, natomiast kropa z jedej (via dokumentacja).

Właściwie to możesz dać 5V bez rezystora na każdy segment, bo dostaną trochę mniej napięcia (każda) i będzie mniejszy prąd przez nie leciał. Jeśli w takiej konfiguracji będą świecić za słabo to niestety trzeba podnieść napięcie.
  • Odpowiedz
@Dzonzi: słownictwo wydaje się trudne. Miałem tak jak pierwszy raz czytałem datasheet atmegi8 x lat temu. Wystarczy się z tym słownictwem oczytać. Przede wszystkim to zdania w dokumentacji technicznej są pisane tak, że jak nie znasz jednego słowa to z kontekstu idzie się domyślić co ono znaczy.

SEP z elektroniką ma niewiele wspólnego.

Sam większości rzeczy sam się uczyłem bo studia (na wydziale elektroniki) niewiele mnie nauczyły.
  • Odpowiedz
  • 0
@Tymian
@radekrad działa, ale zrobiłem bez żadnych rezystorow i tranzystorow. Wcześniej sprawdzając samym zasilaczem uwalilem 2 taki segmenty ale nie wiem czy tym, że ten 2 a zasilacz nie jak ograniczeń, czy były uwalone już od chinola, bo część diod się zapalala a kilka zapalilo się tylko raz
  • Odpowiedz