Wpis z mikrobloga

@Clefairy: Odszkodowania dla potomków chłopów? Znaczy, że każdy polak powinien dostać odszkodowanie od państwa? Za czasy "niewolnictwa" gdzie chłop płacił kilkanaście procent podatków, podczas gdy dziś płacimy ich ponad 50%?
  • Odpowiedz
@Clefairy: Nie napisałem, że chłop miał lepiej, tylko że oddawał mniejszy procent zarobków niż ludzie obecnie i nie był jakimś niewolnikiem który cały należał do pana i mógł sobie zrobić z nim co mu się podoba. Co do do murzynów, to kiedy słyszałeś ostatnio jakieś nawoływania, żeby wszystkim czarnym zapłacić odszkodowania za to, że ich przodkowie zostali sprzedani w niewolę?

@Kupojadek: A mi nie chodzi o Czartoryskich tylko
  • Odpowiedz
Za czasy "niewolnictwa" gdzie chłop płacił kilkanaście procent podatków, podczas gdy dziś płacimy ich ponad 50%?

@wodzik: Skąd wiedziałem, że znajdzie się ktoś kto będzie porównywał procent oddawanych dochodów bez uwzględnienia sytuacji prawnej chłopów pańszczyźnianych i zakresu świadczeń za dane podatki. To co napisałeś ty jest demagogią w czystej postaci. To tak jakby pisać, że kradzieżą jest płacić setki złotych za obiad w luksusowej restauracji gdy możesz jeść za darmo
  • Odpowiedz
@wodzik: Ta grafika jest po prostu źle zrobiona. NIGDZIE nie piszą, że potomkowie chłopów powinni dostać odszkodowania- piszą, że ich nie dostali. I w takiej sytuacji płacenie przez państwo pół miliarda złotych za obraz którego Czartoryscy i tak nie mogli sprzedać jest niepotrzebne i szkodliwe. Zwłaszcza w sytuacji gdy ani osoby na krzywdzie których Czartoryscy zbudowali majątek, ani potomkowie tych osób nie dostali odszkodowań.
  • Odpowiedz