Wpis z mikrobloga

Dzień dobry Panowie,
Mam dość wkurzający problem z moją 116-konną czarną bestią (MB W210).
Gdy uruchamiam silnik z wciśniętym sprzęgłem, jest wszystko ok. Po puszczeniu pedału sprzęgła, słychać dość wyraźnie szum.
Podczas jazdy jest jeszcze bardziej słyszalny powiedziałbym że nawet wyje a nie tylko szumi, z wyjątkiem 5 biegu, na 5 biegu chodzi jak złoto, a gdy zdejmuje nogę z gazu na biegu słychać jak by jakieś łożysko zmniejszało obroty, takie baaardzo wyraźne ŁUŁUŁUŁUŁU ŁUŁUŁUŁU ŁUŁUŁU ŁUŁU ŁU. Gdy wcisnę w tym momencie sprzęgło momentalnie jest cisza.

Co to możę być? Do wymiany łożysko wyciskowe? Czy może coś w skrzyni?

#motoryzacja #samochody #mercedes #mercedescezetera #w210 #rustdriversrulez
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ertyuio: Wczoraj wieczorem czytałem o tym, i ponoć te mercedesowskie skrzynie są trudne w naprawie, musi to robić ktoś kto się naprawdę zna. W inny wypadku pozostaje kupno u----i, ale oczywiście żeby nie było tak lekko, mojego typu skrzyni nie mogę namierzyć. Tzn. są podobne ale z innym przełożeniem (ja mam 6.1) albo innym momentem obrotowym np 370Nm (ja mam 250Nm). W piątek wyjmą mi skrzynie i zobaczy się w
  • Odpowiedz
@Kacpoo: @ertyuio: Mieliście rację, po wyjęciu skrzyni okazało się że, łożyska rozsypane na korku spustowym pełno opiłków, autkiem dziś z pracy nie wrócę. teraz czekam na wycenę naprawy. Dzięki za prawidłową, choć smutną, diagnozę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@ertyuio: wymiana łożysk i uszczelniaczy, co prawda robocizna przewyższa koszt części, no ale to to niestety jest. 1000 zł taka nieprzyjemność będzie mnie kosztowała. A jedyna skrzynia jaką znalazłem kosztuje 950 zł. Wiec naprawa taniej wyjdzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ertyuio: odebrałem dziś furkę, koszt naprawy to 1633 zł ale auto chodzi jak marzenie. Jeszcze synchronizator 1-2 musi się ułożyć bo ciężko wchodzą, ale to ponoć normalne. W końcu czuć że, to auto 16 lat temu kosztowało prawie 200 tys.
  • Odpowiedz