Wpis z mikrobloga

#bulkpowders Dostalem ostatnio bialka jaj w plynie od Bulkpowders http://www.bulkpowders.pl/bialka-jaj-plynie-butelka-6x1kg-pl.html Bardzo sie balem tego zakupu. Data waznosci od momentu przyjscia paczki to 4-5 miesiecy. Cena regularna jest dosc wysoka, ale na wyprzedazy 6x 1kg kosztowalo 103zl. Z kodem jest to ~75zl. Biorac pod uwage ceny w Polsce to 15-25zl za 1kg jest to bardzo korzystna cena. Testowalem kiedys bialka jaj z kartonu i byl dramat.

Zakup bialek jaj w plynie warto rozwazyc szczegoldnie ze wzgledu na ich makrosy. Na 100 ml:

Energia kJ/kcal 209/50, białko 11,2 g, węglowodany 1,1 g, tłuszcze 0,5 g, sód 0,16 g, cholesterol 0 g.

Przetestowalem kilka sposobow przygotowania.
Jajecznica: bez zadnych dodatkow byloby dosc mdle, ale dodalek troche szynki, szczypiorku i cebuli. Smak lepszy niz z tradycyjnych jajek, ktore kupuje. Idealna konsystencja i zapach. Bardzo smaczne, polecam :)
Omlet: nie czulem zadnej roznicy w porownaniu z takim samym omletem, ktory robie na calych jajkach
Same jajka: obrzydliwe xD wypilem lyzke stolowa i nie powtorze tego wiecej.
shake wpc + mleko + jajka: nie czulem wiekszej roznicy smakowej. nastepnym razem sprobuje z woda zamiast mleka.

Najwiekszym minusem tych bialek jest to, ze po otwarciu trzeba je zjesc w 48h. Przy butelce 1kg jest to dla mnie problem. Jak w przyszlosci bede je zamawial to tylko butelki 500g. Czy warto? To jest trudne pytanie. Jezeli bardzo zalezy Wam na ograniczeniu tluszczu z zoltka to warto. Szczegolnie na #vlcd bedzie to przydatny produkt bo wychodzi taniej niz kupowanie normalnych jajek i oddzielanie bialek od zoltek. Problem krotkiego czasu do spozycia mozna rozwiazac przelewajac do innego pojemnika ich nadmiar i zamrazajac. Czytalem, ze inni kupujacy wlewali jajka do foremek na lod i robili z nich kostki. Jest to bardzo dobry pomysl bo wtedy mozna je przechowywac nawet rok, ale troche za duzo z tym zamieszania jak dla mnie. Przy butelkach 500g nie bedzie tych problemow bo na jajecznice zeszlo mi ok 250g.


Jakies pytania? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 15
@Re-volt:

Najwiekszym minusem tych bialek jest to, ze po otwarciu trzeba je zjesc w 48h

Podejrzewam, że jakby postały i dwa razy tyle w lodówce to by się nic im nie stało, ta data przydatności to taki dupochron producentów - potrafię trzymać otwarte mleko w lodówce przez tydzień i jakoś się nie psuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Re-volt: mysle, ze jednak kupowanie jajek i wyrzucanie żółtek bardziej się opłaca (zwłaszcza jak policzysz fakt, że tutaj całość będzie ciężko w 2/3 dni zużyć, a jajka nie mają takiej krótkiej daty przydatności).
@Re-volt: W książce „Głód utajony” jest opis eksperymentu na psach, które karmiono wyłącznie białkami (białymi białkami – dopisek TS) jaj.

Po kilku tygodniach przestawały to żreć (pewno tłuszcz zapasowy się kończył) i wolały nic nie jeść, aż do smutnego końca…”
albuminę zamień na białko w prochu skoro kupujesz odżywkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)