Wpis z mikrobloga

#programowanie #skryptowanie #nwn

Mirki z #programowanie, pomóżcie pilnie zielonej zielonce.

Dłubię w skrypcie do gry Neverwinter Nights. Od razu zaznaczam, że nigdy nie programowałem po za Aurora Toolset, w którym to i tak jestem dość początkujący. No więc wpadłem na pomysł wydzielenia strefy. Jeśli postać gracza wejdzie na tę strefę, nad głową modelu pojawi się określony tekst. Jeśli postać gracza znowu wejdzie na strefę nic się już nie wyświetli.

Wymyśliłem, że można na początku postawić warunek, że tekst pojawi się jeśli wartość zmiennej będzie =1. Po wykonaniu akcji całkowicie usuwam zmienną lokalną i teoretycznie ma to działać, ale nie działa. Nic się nie dzieje.

Jeśli nie stawiam żadnych warunków to skrypt działa, ale oczywiście za każdym wejściem na strefę.

Nie zwracajcie uwagi na ten chory układ kodu. Pisałem go na kolanie. Wiem też, że ciężko będzie mi pomóc bo zgaduję, że nikt z Was nigdy się tym nie bawił i nie zna funkcji ;/ może jednak ktoś mnie podratuje.

http://wklej.org/id/2977198/
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@2phonepiotrus: nie wiem jak to działa, ale jak się domyślam ustawienie tej zmiennej jest po to, żeby za drugim razem się nie wyświetliło, tak?
to w takim razie tą wartość musisz ustawić już po wyświetleniu tekstu i jej potem nie kasować
  • Odpowiedz